BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нови иннвеститори и детска градина в Индустриален парк Шумен

Две нови предприятия се изграждат в Индустриален парк Шумен. Новите инвеститори са швейцарска компания за производство на безглутеново брашно и продукти и турска компания за производство на машини за стириопорни опаковки за електродомакински уреди. Това съобщи на пресконференция днес журналисти изпълнителният директор на Индустриален парк Шумен Николай Тончев.

Предвид увеличаващия се брой на работещите в Парка, ръководството е изготвило проект за изграждане на детска градина за децата на служители и работниците. За реализирането му ще се търсят средства по Плана за възстановяване и развитие на ЕС.

„Работещите тук са над 2000 души, предимно млади семейства с деца, постоянно ни се поставя въпросът, бихме ли инвестирали в детска градина. Търсим начин и един от начините е използването на средства Плана за възстановяване и развитие, Мястото, което сме избрали, е в Подзона А“, каза Тончев.

Със средства по Плана за възстановяване и развитие на ЕС, Паркът ще търси реализация и на друг свой проект – за изграждането на фотоволтаичен парк с голяма мощност. Подходящ терен има в Подзона В. За да стане факт обаче са необходими законови промени. В момента се изразходва цялото количество, което се произвежда от петте далекопровода. Потреблението на компаниите е около 12 мегавата.

„Засега нямаме проблем с тока, но при бъдещо изграждане на производствени мощности може и да се получи недостиг. Имаме и друга идея, да се построи подстанция в Индустриалния парк от 110-киловолтовия далекопровод, който преминава от северната част на Парка, към който консуматорите да преминат. Така ще разтоварим мрежата на Енерго Про, но тя може да бъде изградена от самото дружество“, обясни Николай Тончев.

Въпреки влошения бизнес климат и галопиращата инфлация, индустриалният парк се развива устойчиво. Терените в Подзона А са реализирани почти на 100%. Общо 28 компании са закупи парцели в Индустриалния парк в Шумен. 12 от тях вече са изградили свои предприятие, други 9 са в процес на изграждане. Остава само един непродаден терен, където се предлагат парцели.

shumenonline.bg

Материалът Нови иннвеститори и детска градина в Индустриален парк Шумен е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!