BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лунно затъмнение тази вечер

Лунно затъмнение от полусянката на Земята ще се наблюдава от България тази вечер – 5 май, съобщава Пенчо Маркишки от ИА с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ.  Второто за тази година затъмнение ще се наблюдава от момента на залеза на Слънцето, който ще бъде близък до изгрева на Луната в 20:29 ч. за София. Реално обаче явлението ще започне доста по-рано – още в 18:14 ч. българско време, когато Луната ще започне да навлиза бавно в земната полусянка. Максималната фаза на затъмнението ще настъпи в 20:23 ч. – броени минути преди лунния изгрев за София, което означава, че Луната ще изгрее със затъмнен горен ляв край на своя диск. Явлението ще бъде видимо недълго, тъй като лунните затъмнения от полусянката са добре забележими за сравнително кратък интервал време около техния максимум – докъм 45 минути, според магнитуда на затъмнението.

Преминаването на Луната през земната полусянка на 5 май. Моментите P1 и P4 са на първия и последния контакт на Луната с полусянката (penumbra). Затъмнението ще се случи след преминаването на Луната през низходящия възел на нейната орбита.

Тъй като на 5 май затъмнената Луна ще бъде съвсем ниско на изток-югоизток в началото на т.нар. граждански полумрак, нужно е да потърсим наблюдателно място с открит хоризонт в тази посока. Желаещите да видят явлението могат да си помогнат с бинокъл, през който биха забелязали по-лесно затъмнената област върху лунния диск.

Наблюдателите от Източна България ще имат предимство – за Варна Луната ще изгрее в 20:13 ч. и следователно от там явлението ще се наблюдава по-дълго време, включително и в момента на максималната фаза в 20:23 ч. Луната ще напусне полусянката на Земята в 22:32 ч.

За Шумен Луната ще изгрее в 20:16 ч. и аналогично на описаните по-горе условия за наблюдение, затъмнението ще бъде видимо след този момент, ниско до хоризонта на изток-югоизток.

При лунните затъмнения от полусянката на Земята не се наблюдават частични фази и пълна фаза. Около момента на максимума част от лунния диск е с понижена яркост – изглежда сякаш е „посивяла“. Освен това в някои случаи, също около момента на максимума, можем да забележим леки оцветявания на лунния диск в различни нюанси.

За разлика от слънчевите затъмнения, лунните се наблюдават от много по-обширна част от земното кълбо. Затъмнението на 5 май ще се наблюдава от Азия (без най-северните ѝ части), Австралия, Европа (без най-западните ѝ части и без Скандинавския п-в), Африка и Антарктика. Магнитудът на затъмнението ще бъде 0.965, което означава, че по време на максималната фаза Луната ще е навлязла в земната полусянка с почти целия си диаметър. По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Везни, а Слънцето – в Овен. Максималната фаза ще настъпи 5.5 дни преди лунния перигей за месец май. Затъмнението е № 24 от сарос серия 141-ва, която съдържа общо 72 лунни затъмнения, случващи се при низходящия възел на лунната орбита.

shumenonline.bg

Материалът Лунно затъмнение тази вечер е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!