BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заменят боровете с широколистни

10-15 процента от боровите насаждения под „Илчов баир“ на шуменското плато са засегнати от патогенната гъба, която ги изсушава. За страната пораженията са върху 212 000 дка. Гъбата се развива вътре в дървото, в шишарките, в игличките и единственият начин да бъде прекъснат процесът, е заболелите дървета да бъдат изсечени. Това стана ясно от изнесената информация от гл. експерт Кирил Вълчев от Дирекция ПП „Шуменско плато“ и Емил Гелов, директор на СИДП на брифинг днес.

На мястото на отстранените борове, ще бъдат засети широколистни дървета, подходящи за ниската надморска височина в района, казаха специалистите.

Очаква се експерти от Лесозащитна станция-Варна да направят обследване и да определят точните места, където заразените борове да бъдат отстранени. Единственият начин да се намали разпространението на гъбата-вредител е да се направи принудителна санитарна сеч само на засегнатите и изсъхналите дървета, подчерта Вълчев.

Според специалистите явлението не е ново и е започнало отпреди 30-тина години, но се проявява на вълни. Те свързват това с промените в климата – суха зима и горещо лято, ниското влагозапасяване също е голям проблем.

Най-големият проблем обаче специалистите виждат в това, че дърветата са засадени извън техния естествен ареал. Боровете по Илчов баир са на 200 м надморско равнище, където климатът не е подходящ за тях.

Емил Гелов припомни, че назад във времето платото е било голо и масовото залесяване с бор е било заради преодоляване на ерозионните процеси по склона, както и заради развитието на дървопреработвателните предприятия, за които е трябвало да бъде осигурен материал. Този климат обаче не е подходящ за този вид дървета. Тук добре виреят широколистните дървесни видове цер, габър, дъб и др. Така отстранените дървета малко по малко ще бъдат заменени с тях и във времето иглолистните масиви ще бъдат трансформирани в широколистни.

Специалистите прогнозираха, че в близките години няма да има трагични последици, защото на мястото на изсъхналите иглички се появяват нови, но дървото остава заразено и с течение на времето то ще изсъхне.

Материалът Заменят боровете с широколистни е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!