BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Детски хор „Бодра песен“ на фестивал в Полша

Детски хор „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ Шумен с диригент Деница Узунова, пианист Евридика Вълчева и корепетитор Йорданка Илиева участва в 12-я Международен хоров фестивал „Cracovia cantans” в град Краков, Полша. Във фестивала, който се проведе от 2 до 4 юни, участваха 13 хора от Полша, Литва, Германия и Словакия.

Хористите на „Бодра песен“ се представиха в три концерта. На 2 юни пяха пред пълната зала на внушителната базилика „Света Екатерина“ и заслужиха най-бурните аплодисменти и възгласи „Браво“. Сред публиката бяха и д-р на хуманитарните науки Йоанна Шулборска, която е свързана с Шумен като преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Тя работи в областта на културата в Краков и сподели възхищението си от високото техническо и художествено ниво на хора, както и от професионализма на диригента: „Днес в Краков започна 12-ият Международен хоров фестивал „Cracovia Cantans“, който откри със страхотно изпълнение българския детски хор „БОДРА ПЕСЕН“ от Шумен , ръководен от диригента Деница Узунова. ПОЗДРАВЛЕНИЯ за диригента и всички млади хористи! Страхотни гласове!!!“ „Великолепно. Хорът стоеше много добре. Диригентката ги води чудесно!“.

На 3 юни, в сърцето на Краков децата на „Бодра песен“ имаха честта и удоволствието да пеят във втория концерт на фестивала, който се проведе в първата катедрала в Полша – бароковата „Св. Св. Петър и Павел“, строена през 16-ти век. След публиката бе и професионалното жури, което оценяваше хоровете, участващи в конкурса. Сред тях бе и словенският композитор и диригент Амброж Чопи, който е в дългогодишно сътрудничество с шуменския хор и Деница Узунова. Шуменските певци представиха премиерата за Полша на неговата „Меса на радостта“. Развълнуван от майсторското й изпълнение, Амброж Чопи написа: „Когато вселената обединява хората отново и отново, те създават нови предизвикателства и незабравими спомени заедно.

Безкрайно съм благодарен за срещата с хор „Бодра песен“ (Шумен, България) в Краков, където ме направиха щастлив с изпълнението на Меса на радостта!

Щастие е да видя хора след четири години, да се запозная с новите млади певци, които продължават да градят успешната история на състава под ръководството на всеотдайния и музикален диригент Деница Узунова – лидер с визия, желание за изпълнение на нова литература, преплитане и свързване на певци и съвременни композитори.

Горд съм и сърдечно благодарен, че нашето искрено приятелство се разраства и получава криле да полетим към нови сътрудничества.

Със сценично присъствие, музикална убедителност и техническо съвършенство звучаха изпълненията на хор „Бодра песен“ с ръководител Деница Узунова на фестивала „Crakovia Cantans“ (Краков, Полша). Поздравления!“

Като един от най-добрите хорове, „Бодра песен“ бе избран да закрие фестивала в гала концерта на 4 юни, състоял се във великолепната зала на Филхармония Краков. В своите изпълнения хорът очарова публиката с артистичното изпълнение на полската народна песен „Вървяла девойка“, както и на емблематичната за състава „Синигерова сватба“ от Георги Димитров, носител на българските ритми и традиции в областта на хоровата музика. В своята програма хорът включи и съвременните композитори Славил Димитров и Сузана Линдмарк. Сред гостите, които поздравиха шуменските певци, бе Ванда Спемпняк-Минчева – лектор по полски език и култура в ШУ „Еп. К. Преславски“, по български Ягелонския университет в Краков, а днес – директор на българското училище „Дора Габе“ в Краков.

Диригентката получи поздравления от членовете на журито Маргрет Ек – Норвегия, Ко Матсушита от Япония, Рихардс Дубра – Латвия, Влодзимеж Шедлик от Полша.

За децата на хора бе изключително вълнуващо да се докоснат до Краков – градът на кралете и бивша столица на Полша, най-прекрасният от полските градове, люлка на полската държавност и култура, средище на културния и научен живот. Нашите хористи имаха шанса да бъдат в Краков по време на тържествата по повод деня на града.  Имаха възможност да посетят най-големите забележителности и да научат повече за историята на града, благодарение на обиколката с професионалния екскурзовод Марта Ковалска, която е преподавател в българското училище. Видяха готическата катедрала и Кралския замък на Вавелския хълм, прочутия дракон и още много ръчно изработени дракони по време на парада им на централния пазарен площад, да чуят свиренето на тромпетиста от кулата на църквата „Дева Мария“, входа в стария град Барбакан, да минат по улица „Флорианска“ и да стигнат до еврейския квартал с  корабче по река Висла.

Специален подарък за децата в училище „Дора Габе“ поднесоха лично шуменските деца – книжки на български, както и диск със свои изпълнения.

Изказваме своята безкрайна благодарност за финансовата помощ, благодарение на която се осъществи това пътуване на: Община Шумен, на фирмите Алкомет и г-н Фикре Индже, „Фикосота“ и г-н Петър Минчев, „Автомагистрали Черно море“ и инж. Димо Димов, „Североизточно държавно предприятие“ ДП – Шумен с директор инж. Ради Иванов, Дженерали застраховане и г-жа Юлиана Ефремова, „Диавена“ Шумен и г-жа Даниела Железчева, проект „Дарявай, докато четеш“, на родителите на хористите.

shumenonline.bg

Материалът Детски хор „Бодра песен“ на фестивал в Полша е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!