BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гости от Кулевча

Областният управител на област Шумен проф. Добромир Добрев проведе среща с делегация от украинското село Кулевча. Гостите, които са представители на кметството и училището в село Кулевча, в края на миналата седмица участваха в честване по повод 195 години от битката край село Кюлевча. На срещата в Областна администрация Шумен присъстваха заместник-областният управител Тиджел Заид и кметът на село Кюлевча Веселин Тодоров, съобщават от пресцентъра на Областната администрация.

Областният управител проф. Добромир Добрев поздрави гостите и кмета на Кюлевча за добрите отношения, които се поддържат между двете села в продължение на много години и пожела да продължат усилията за укрепване на връзките с нашите сънародници в Украйна и конкретно с българската общност в Одеска област .„Над 300 000 етнически българи живеят в Украйна и това предполага тези добри отношения да се развият и в областта на икономиката във връзка с нуждата от квалифицирани кадри на пазара на труда и възможността те да получат добри възможности за работа тук“ заяви областният управител.

През 2022 година са били обявени хиляда места за студенти от Украйна от български произход със стипендии и възможност за получаване на безплатно образование. В тази посока проф. Добромир Добрев акцентира на необходимостта от по-активни контакти с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ за популяризиране на предлаганите специалности сред българската общност в Украйна. На срещата бяха обсъдени и възможностите за засилване на културните връзки и гостувания на състави и ученически групи от Одеска област за участие в различни културни форуми и фестивали.

Материалът Гости от Кулевча е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!