BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гледайте този филм!

От ФБ страницата на проф. Дора Кабакчиева – радиожурналист, сега професор по комуникации и туризъм в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ за филма „Уроците на Блага“.

Не, този филм не се гледа с пуканки! А и усмивките ни бяха само до началото. После все по-разтърсващият и все по-суровият с директното си кино Стефан Командарев не ни пожали. Напротив – скова ни в ступора на Блага и дори леко отпускане на напрегнатите ни изражения би било неуместно. Затисна ни в сивия и минималистичен свят на 70-годишната учителка, принудена да научи най-тежкия житейски урок на своето/нашето време – оцеляват онези, които са елиминирали чувствителността си. Парализира ни и с угнетяващата атмосферата на „малкия Шумен“, където единственото мащабно нещо (останало от соцмогъществото) е монументът „Създатели на българската държава“ – гротескно надвесен във всеки кадър, сякаш да ни отклони от най-важното: живеем в свят, лишен от милосърдие, и в тотална липса на човечност. И невероятната Ели Скорчева, която взема с играта си и последния ти дъх – игра с висок градус на емоции и съвършен регистър на диалога – кратки, ясни фрази, разкриващи по категоричен начин лицето на съвремието ни – трудно и жестоко, с размагнитен морален компас. И отчайващата, осъдителна тишина, без сантименталност и илюстрираща музика (само две кратки вдишвания с изпълненията на Шуменската симфониета). А финалът, финалът е повод за дълъг размисъл.

Филмът „Уроците на Блага“ можете да гледате в кино „Арабелла“ в Шумен.

Материалът Гледайте този филм! е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!