BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гергьовска люлка залюляха в центъра на Велики Преслав

С голяма люлка в центъра на града великопреславци посрещнаха Гергьовден и втория ден на Великден. Люлката се издига до читалище „Развитие“ и от рано тази сутрин деца и възрастви се люлеят за здраве, както повелява традицията.

0

Днес на площада край люлката се извиха пъстри хора, които са част от празничния концерт на КНХ „Веселото хоро“ и начало на културната програма на старата столица.

Празничните инициативи продължават на 11 май с отбелязване на Деня на равноапостолите Кирил и Метойди и патронния празник на едноименния храм-паметник край старините, издигнат преди близо един век в чест на първите славянски просветители.

За Европейската нощ на музеите Археологическият музей във Велики Преслав е подгосвил поредица от събития, включващи ателие за преславска рисувана керамика и изложби с експонати от последното археологическо лято, от забележителностите на нос Калиакра и от бита и поминъка на старите преславяни в етнографската „Карталова къща“.

Съборът на средновековното културно наследство „Преславни дни“ отново ще ни върне назад във времето с живи картини от историята на средновековната българска столица. Това ще се случи в края на месец май. За тогава са предвидени концертът на шуменския духов оркестър „Михаил Биков“ с хитови заглавия от световното кино и изпълнения на още гостуващи певци и актьори.

shumenonline.bg

Материалът Гергьовска люлка залюляха в центъра на Велики Преслав е публикуван за пръв път на Shumenоnline – На един дъх разстояние от събитията.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!