BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Гайтани“ покориха италианците

Фолклорния ансамбъл „Гайтани, който беше отличен със специален плакет за участието си в двата международни фестивала  „City of Trulli“ и „Terra delle Gravine“ в Италия. Танцьори и музиканти от ансамбъла представиха Шумен и България в градовете Алберобело и Паладжанело, южна Италия. Фестивалите нямат конкурсен характер, в тях изяви имаха състави от Нова Зеландия, САЩ, Колумбия, Коста Рика, Хавай и други.

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна днес с танцьорите от ансамбъла и техния ръководител Роза Чанова. „Благодаря ви, че популяризирате българския фолклор и българските традиции по света. Представихте достойно нашия град и страната ни. Надявам се, че и в бъдеще ще продължите да работите със същия ентусиазъм и да прославяте името на Шумен и на България“, обърна се към тях кметът.

Ръководителят на ансамбъл „Гайтани“ Роза Чанова изказа своята благодарност към Община Шумен за финансовата подкрепа, с която ансамбълът от 20 танцьори и 6-има музиканти, осъществи участието си във фестивалите. Чанова обясни, че шуменският ансамбъл е получил покана да се включи във фестивала в Алберобело след специална селекция измежду 1000 видеа на състави от целия свят, сред които и на 25 български колектива. „Ние бяхме единствените участници от България и от Европа, с изключение на домакините от Италия. Изявихме се пред близо 4000 зрители, което за нас беше неповторимо преживяване. И двата фестивала бяха на много високо ниво. Бяхме приети изключително топло и радушно, както от организаторите, така и от публиката“, каза още Роза Чанова.

 

Материалът „Гайтани“ покориха италианците е публикуван за пръв път на SHMOKO.BG.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!