BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шуменци пред инвеститорите: Покажете ни един ваш завод

„Къде и колко завода имате по света? Покажете ни ги! Това, което ни излъчихте е детско филмче, не съм дошъл да гледам филм. С едно филмче не може да ни убедите „. Така започна разговорът тази вечер, в залата на Регионалния исторически музей, между шуменци и дългоочакваните инвеститори, на непостроения все още, модерен завод без комин за преработка на отпадъци и превръщането им във вискокалорични пелети.

Въпреки изброените, от съакционера във фирмата Венелин Дракалиев, заводи в Мексико и един преди 8 години в Германия, завод на картинка поне, не беше показан. Това провокира шуменци, които буквално бомбардираха мраклиите да строят завод в един от най-предпочитаните квартали за живеене в Шумен кв. „Дивдядово“.

На срещата присъстваха и основните инвеститори фирмата „СЪСТЕЙНАБЪЛ ЕНЕРДЖИ ПЕЛЕТ ПЛАНЕТ ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ“-ШУМЕН ООД Клаус Дитер Вагенбренер и Михаел Кабурек от Германия, които обаче не взеха участие, тъй като превод на дискусията нямаше. Отегчен от говорилнята и без никакво притеснение Вагенбренер реши да лапне дъвка.

Шуменци поискаха да им бъде обяснено как ще се отделят опасните отпадъци от битовите, които те все още изхвърлят в кошовете си, какъв е капацитета на завода и количеството боклук и дали в завода ще се гори боклук от други градове.

„Капацитетът на завода е 105 хил. тона на година, което предполага да обработва на 40% от отпадъците, останалите количества отпадъци ще дойдат от другите общини, които участват в Регионалното сдружение за отпадъци“, обясни Дракалиев и се опита да ги успокои като повтори думите на кмета на Шумен, че заводът няма да бъде въведен в експлоатация, ако той не отговаря на всички екологични норми.

Отговорите на единствения българо говорящ инвеститор обаче не ги удовлетвори и хората поискаха да разберат защо заводът ще бъде построен точно в Шумен, като изразиха силно притеснение от отказа на инвеститорите да им покажат един от заводите си. След въпрос на журналисти колко ще плаща община Търговище, в която завод няма да се строи, в крайна сметка стана ясно, че заводът имам готовност да приема боклук и от други общини в Североизтока.

„Има ли нещо общо парцелът, който сте закупили на товарната гара до Хан Крум, край река Камчия, дали не е с цел да е по-близо за разтоварване на допълнителните отпадъци, които ще се набавят от някъде и да питам, след като имате толкова много заводи, евентуално да носите някоя мостра да я запалим тука“, попита с надсмешка един от присъстващите.

„Нашият завод за конвектиране на отпадъци изпозва технологията „Аленго“, която не изпозлва директно изгаряне на отпадъци и не предизвиква емисии. Цялата обработка на постъпващите отпадъци се извършва в закрити помещения. Несортираните твърди битови отпадъци се преработват и превръщат във вискотехнологични пелети с висока енергийна стойност, която  е по-висока от тази на дървените пелети и пелетите от въглища. Разликата е, че нашите пелети са без емисии“. Това каза пред шуменци директорът по техническите въпроси във фирмата Венелин Дракалиев, който бил поканен като съакционер в разработването и изпълнението на проектите за конвектиране на отпадъци в България, поради дългогодишния му опит и познанията му в реализирането на инвестиционни проекти с международно, национално и местно значение.

Неудовлетворени от срещата си с високопоставените инвеститори, шуменци заявиха, че няма да доспунат строежа на какъвто и да е завод в квартала им и демонстративно напуснаха залата.

По думите на инвеститорите заводът ще бъде изграден върху терен, който няма да засегне подпочвени води, технологията щяла да използва ограничени количества вода. Заводът пък щял да бъде оборудван със собствена пречиствателна станция за отпадни води, обработката на отпадъците  щяла да се извършва на закрито без да замърсява въздуха и да разнася миризми.

Несортираните твърди битови отпадъци ще се доставят с камиони вътре в инсталацията, от там те ще заминават по линия за предварително сепариране на инертните материали и отделяне на металите, след което материалът се раздробява и се изпраща в отделение за сушене. Там те се изпращат до смесителна секция, където се смесват с добавки, за да се инициира и подмогне процесът на встъкляване, от там сместа отива в секция за уплътняване и пелетизиране. В тази секция материалът се пресова при налягане на 600 атмосфери и се нарязва до получаването на крайния продукт -вискокалорични пелети, които произвеждат електрическа и топлинна енергия без емисии. Именно това правело технологията уникална в световен мащаб, обясни целия процес Дракалиев.

За разлика от старите технологии „Аленго“ обработвала 100% отпадъците без остатъци. Пепелта, която оставала след термичната обработка, можела да се изпозлва за производство на цимент и в пътното строителство без никаква вреда на околната среда.

Той допълни, че по време на строителството на модерния завод ще бъдат разкрити около 250 работни места, а след пускането му в експлоатация в него ще работят 25 души. Жизненият цикъл на завода е 25 години. Компанията им пък била създадена в Шумен, за да гарантира, че приходите от данъците щели да отиват в местната хазна.

Представител на основният им технологичен партньор „Аленго“ не присъства, а извинението бе „други ангажименти на компанията извън Германия“.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!