BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шуменци към инвеститорите на завода за боклук: Търсете си друг терен, няма да ви пуснем тук!

Шуменци към инвеститорите на завода за боклук: Търсете си друг терен, няма да ви пуснем тук!Инвеститорите на завода за боклук си вкараха истински автогол с проведената тази вечер среща с гражданите на Шумен, пред които застанаха за първи път, за да им представят намеренията си да произвеждат пелети от битовите отпадъци на града, а вероятно и на цяла Североизточна България.

Вместо да убедят жителите на Шумен и на квартал Дивдядово в необходимостта и ползите от такъв завод, предприемачите успяха да вбесят хората с неубедителната си презентация и с упоритото избягване на най-горещите въпроси.

В края на срещата, продължила повече от час и половина, дори добронамерени към идеята хора коментираха, че инвеститорите не са успели нито да разсеят страховете на шуменци, нито да им представят професионално и задълбочено технологията, по която ще работят.  „Дойдохте неподготвени, опитвате се да ни убедите с някакви „детски“ филмчета като за лека нощ, не ни представяте никакви доказателства за вашата инвестиция и обиждате жителите на Шумен с това отношение“ – тези упреци към потенциалните инвеститори бяха отправени директно от почти всички граждани, които се включиха в обсъждането. Много от хората започнаха да напускат срещата още по време на дискусията, обидени, че не получават отговори на въпросите си. „Те направо се подиграват с нас, няма да търпим такова обидно отношение като към туземци“ – с такива възгласи хората си тръгнаха в края на срещата. И на висок глас, с освирквания и дюдюкане се обърнаха към инвеститорите: Търсете си друг терен за завода, ние не ви искаме и няма да ви пуснем тук!

На срещата в залата на Регионалния исторически музей дойдоха и тримата собственици на фирмата – инвеститор „Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт-Шумен – германецът Клаус Дитер Вагенбренер, Михаел Кабурек от Австрия и Велин Дракалиев от Бургас. Само д-р Дракалиев обаче разговаря с гражданите, а другите двама изобщо не се включиха в разговора и не отговориха на нито един въпрос. Впрочем, те имаха и преводачка, която обаче не им превеждаше през по-голямата част от времето.  В началото на срещата Велин Дракалиев  в рамките на 10-тина минути представи технологията за преработката на боклука, която ще се използва в завода. Технологията Аленго е най-добрата в света, увери Дракалиев и отново изтъкна казаното и вчера пред журналисти, че заводът в Дивдядово няма да изхвърля вредни вещества в атмосферата, нито пък ще замърсява почвата и водите. След това в залата беше прожектирано анимирано филмче, представящо по най-опростен начин производствения процес. Именно това филмче беше първата искра, която подпали залата.

„Говорите така, сякаш всичко е решено и вие вече започвате да строите завод в Шумен. Само че с гражданската подписка, която събираме, ще ви покажем, че ние сме против изграждането на такъв завод“ – с тези думи се обърна към инвеститорите Йордан Йорданов, председател на гражданската инициатива против завода за боклук, избран на общо събрание на жителите на Дивдядово. И директно обвини предприемачите: „Обиждате ни с това детско филмче! Смятах, че ще покажете поне един завод, който е ваш и който сте изградили, ще дадете конкретен пример за истинско производство!“. А думите му бяха подкрепени с викове „Браво“ и аплодисментите на почти всички в залата. Йорданов изрази очакванията на всички жители на Дивдядово да получат конкретна информация, която ще отговори на въпросите им. И попита: Колко завода имате в Германия? В отговор д-р Дракалиев отново започна да обяснява колко прогресивна е технологията, като избягваше през цялото време да отговори колко завода имат изградени по тази технология в Европа. Възмутен от липсата на отговор, Йорданов заяви, че сдружението ще изпрати цялата информация по случая на Зелените в Германия и в Австрия, за да ги помолят за тяхното становище.  С едно филмче не можете да ни убедите!, заяви Йордан Йорданов.

„Това е само първоначална среща, за да ви дадем най-обща информация, а цялата технология ще ви представим преди да се издаде строителното разрешение“, отговори инвеститорът.  Колко завода имате в Германия и в Европа, продължиха да питат хората от залата на висок глас, но така и не получиха отговор. /По някое време по-късно стана ясно, че такъв завод имало в Мексико,б.р./.

Липсата на отговори допълнително повиши градусите в залата, а обстановката се нажежи още след като думата взе кметът на Мадара Неделчо Неделчев, който е инженер-химик. „Това, което ни обяснявате като технология, представлява едно просто замразяване на отпадъка в кубчета. И няма как при горенето на тези пелети да не се отделят вредни вещества. Обяснете ми как този пресован отпадък ще бъде безопасен? Кажете ми как той няма да отделя същите токсични отпадъци?“, попита Неделчев. Представителят на инвеститора повтори същите обяснения колко е безопасна технологията.  И допълни, че технологията трябва да бъде доказана експериментално по време на пусковите операции. С което буквално вцепени гражданите. Вие в Шумен ли ще си експериментирате технологията?, викаха хората от различни страни.

След това заваляха въпроси за капацитета на завода. Той ще преработва 105 000 това отпадъци годишно, но целият боклук на Шумен и на останалите 7 общини от регионалното сдружение е само 32 000 тона. Откъде ще се вземат останалите 70 000 тона? – този въпрос беше зададен няколко пъти от различни граждани, но инвеститорите така и не отговориха. От смънканите обяснения за съседни области, като Търговище, стана ясно, че заводът в Шумен вероятно ще преработва боклука на цяла Североизточна България.  И как решихте да си правите завода в Шумен, защо не го направихте на друго място?, питаха гражданите. Пак няколко пъти и пак без отговор. Така и не се разбра как инвеститорите са избрали точно Шумен от цяла България, за да построят първия си завод в нашата страна, а вероятно и в Европа.  За кого другиго ще бъде от полза този завод, освен за вас?, продължиха въпросите. Без отговор.

„Ние сме против изграждането на този завод. И тук беше мястото да представите технологията и да ни убедите в нея“, заяви юристка от Шумен.  Тя деликатно посочи на инвеститорите, че в Шумен не сме хванати от гората и че в залата има няколко химици. Междувременно единият си беше тръгнал с обяснението, че това, което слуша, са пълни глупости.  Притеснява ни откъде ще се допълни капацитета на завода, откъде ще идват другите отпадъци, това на никого не стана ясно, заяви юристката. Тя внимателно беше гледала филмчето и посочи, че в него се споменава думата „пещи“. Къде са пещите и какво се гори в тях?, попита жената. И още: как ще се отделят опасните отпадъци, например батериите, които хората си изхвърлят в боклука?

Инвеститорът пак обясни, че ще представи цялата технология по време на процедурата по ОВОС. И за пореден път обясни, как Европейската комисия повече няма да разрешава депа за битови отпадъци, в смисъл депото в Шумен няма да има още много живот.

Считам, че няма бъдеще във вашата идея, защото вие сами пропуснахте възможността да ни убедите в нея  – така обобщи презентацията бившият кмет на Шумен Красимир Костов.  Той напомни на предприемачите, че всички българи са гневни заради превръщането на държавата в сметище и в момента има много напрежение и много недоверие по темата за боклука. И в тази обстановка вие правите една неубедителна презентация, а филмът ви е просто за отбиване на номера, обърна се Костов към инвеститорите. „ продължи: „Силно ме притеснява отказът ви да кажете има ли такива заводи на друго място. Това засилва напрежението сред хората. Второ, вие ни поставяте пред липсата на избор, след като вече сте купили парцел за завода. Кой ви каза, че заводът ще бъде там? Или имате предварителни уговорки?. Силни аплодисменти съпътстваха въпросите на бившия кмет.  Костов също попита откъде ще се взема останалия боклук за завода и защо, ако в него ще се обработват отпадъците на цяла Североизточна България, инвеститорите са избрали точно Дивдядово.  Тезите ви не са солидни, вие обричате проекта на гибел, каза Костов на инвеститорите.

Очаквайте още подробности

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!