BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шуменският университет празнува патронния си празник

По-различен празник – Деня на светите равноапостолни Константин и Елена, отбеляза днес Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“. Заради пандемията COVID 19 и забраната за масови прояви за първи път почитането на приноса и святото дело на патрона на университета епископ Константин Преславски не се състоя в присъствието на настоящи и бивши студенти, преподаватели, служители и гости.

„Със скромно тържество и церемония по издигане на знамената пред Ректората отбелязахме днешния празник. Поднесохме цветя пред Мемориалната плоча на епископ Константин Преславски“, каза ректорът на университета проф. д.и.н. Георги Колев по време на провелата се днес онлайн пресконференция с журналисти.

Успешно завършване на семестъра в повече от 70 бакалавърски програми отчита висшето заведение. По преценка на всеки преподавател сесията тази година ще се проведе електронно или в присъствена форма. Очаква се близо 2 000 студенти ще се явят на държавните изпити, които ще се преведат в присъствена форма от 1-ви до 24 юли.

Предвид ситуацията тази година университетът въведе електронен прием, като вече 160 човека са подали документи. Първото пробно класиране ще бъде между 1-5 юни. Очакванията са кандитат-студентската кампания да се измести с месец- два.

„Относно кандидат-студентската кампания никой не може да даде прогноза, чакаме да минат матурите на зрелостниците. Нашият университет започна кампанията още през февруари, като на първия предварителен се явиха повече от 80 кандидати. Младите хора, които желаят да учат висше образование стават все повече“, акцентира проф. Колев.

Най-голям е интереса в педагогическите специалности, като за последните две години университетът е подотвил над 2 000 магистри.

Между 40-50% от студентите на Шуменския университет са завършили средно образование преди 2007 г., като за тях кандидат-студентския изпит е задължителен.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!