BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Четин Казак „отвори кошера“

Отчитайки значението на пчелите и факта, че са на изчезване, кандидат кметът на ДПС за община Шумен – Четин Казак, се срещна днес с местни пчелари.
В началото на срещата г-н Казак, цитира мисъл на Алберт Айнщайн – „Ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, на човека ще му останат четири години живот!“.
Пчеларите по време на срещата напомниха отново за важната роля на пчелите. Основната им роля в природата е да спомагат за опрашването на хиляди видове растения. Изчезването им би причинило огромен срив във флората и биоразнообразието на Земята и би лишило както голям брой животни, така и хората от храна. 70 % от земеделието в световен мащаб зависи именно от пчелите. С други думи, без тях няма да ги има 70 от 100 -те култури, които се отглеждат. А според последните проучвания около 90% от пчелите по земното кълбо за изчезнали.

Освен за важната роля на пчелите, по време на срещата бяха засегнати и някои от основните проблеми, пред които са изправени пчеларите – третирането на земеделските масиви с пестициди, липсата на субсидии и трудната нормативна уредба. Актуален проблем е и готвеното споразумение за внос на пчелен мед от Южна Америка. Ако ЕС подпише този документ, секторът както в община Шумен, така и на национално ниво ще изпадне в криза, а производителите, ще фалират. В момента един килограм мед се изкупува под 4 лв. за килограм, а в съседни държави цената е двойна.
В заключение на срещата г-н Казак, каза че според него само екологичното земеделие би ни позволило да спасим нашите пчели и да произвеждаме здравословна храна без да замърсяваме околната среда с химикали.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ИЗБОРНИ ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!