BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Честваме Рождество на Св. Йоан Предтеча и Еньовден

Днес Православната църква чества Рождество на Св. Йоан Предтеча, Кръстител Господен, втори по чест и достойнство сред светиите. За него Христос казва „Между родените от жени няма нито един пророк по-голям от Йоан Кръстител /Лука 7:28/.
Църквата е учредила няколко годишни празници в негова прослава, а иконата му задължително стои отдясно на Спасителя на централния иконостас във всеки православен храм.
Бог чрез пророк Малахия предсказал, че преди самото идване в света на Христос ще се яви Предтеча, т.е. Предшественик на Христа.
За родители Господ избрал благочестивите роднини на Пресвета Дева Мария – свещеник Захарий и жена му Елисавета. Те били вече стари и нямали деца, но с търпение и благодушие носели изпитанието, покорни на Божията воля.
Веднъж Захарий извършвал богослужение в Иерусалимския храм. Когато влазъл в светилището да покади му се явил Ангел Господен, застанал отдясно на кадилния жертвеник и казал на смутения Захарий:“Не бой се, Захарие понеже твоята молитва биде чута и жена ти Елисавета ще роди син и ще го наречеш Йоан. /Името е еврейско, чийто смисъл е „благодат Божия“, „дар от Бога“./ И мнозина ще се зарадват на рождението му, защото той ще бъде велик пред Господа. И ще се изпълни с Духа Светаго още от утробата на майка си, мнозина синове Израилеви ще обърне към техния Господ Бог, та да приготви Господу народ съвършен.“
Захарий от радост не повярвал и казал:“По какво ще узная това? Аз съм стар, па и жена ми е в напреднала възраст.“
Ангелът му отговорил:“Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога и съм пратен да говоря с тебе… и ето ти ще мълчиш и не ще можеш да говориш до деня, когато ще се сбъдне това.“
На този ден по народна традиция у нас се почитат и слънцето, водата и билките.
В различните части на България той се нарича още Среди лето, Еньовден, Яневден, Иванден, Иван Бильобер.
Според народната вяра от Еньовден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. В нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила, а билките имат най-голяма сила. Според преданията тогава всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва.
Затова на Еньовден, рано сутрин, моми и жени, врачки, баячки и магьосници берат билки, които използват за лек и магии през цялата година. От набраните билки се увива венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината. В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки, колкото са и болестите по човека.
Еньовденският венец се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите през годината хора и животни.
На този ден не се работи никаква работа. В народните представи той е „хаталия“ (лош) ден и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи. Освен това, Св. Еньо е един от християнските светци- градушкари.
Има поверие, че в нощта срещу Еньовден небето и земята се отварят и там, където има заровено имане (пари таласъмлии), излиза син пламък. Който го види, трябва да метне дрехата си отгоре или да провре нещо под пламъка. Тогава парите излизат и могат безопасно да бъдат взети.
Днес празнуват всички с имена: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо.
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!