BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тържествена заря-проверка за Националния празник – 3 март в Шумен

Община Шумен, Факултетът „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“ и Шуменският военен гарнизон организират тържествено честване на Националния празник на Република България – 3 март. Събитията, посветени на 142-годишнината от Освобождението, започват от 2-ри март, понеделник.

На 2-ри март от 14.00 часа в танцувалната зала на Младежкия дом ще се проведе дебат на тема: Трябва ли у децата да се възпитава чувство за национална гордост? В дискусията ще се включат ученици от гимназиалния етап на ППМГ „Нанчо Попович“ и ПЕГ „Никола Вапцаров“. По същото време от 14 часа в концертната зала на Младежкия дом ще има безплатна прожекция на историческия филм „Героите на Шипка“.

Програмата на 3-ти март ще започне в 10.00 часа в храма „Свето Възнесение Господне“, където ще бъдат отслужени заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве. Ще бъдат положени и венци и цветя пред паметника на капитан Колесников в двора на храма.

Общинската администрация отправя покана към гражданите да се включат от 11.00 часа в голямото българско хоро на площада пред ДКТ „Васил Друмев“ заедно с танцьори от НЧ „Асен Златаров-1872“ и различни непрофесионални танцови групи.

Час по-късно, в 12.00 часа организаторите канят шуменци на спектакъла „Памет българска“, който ще бъде представен на сцената в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. В него ще вземат участие АНПТ „Шумен“, хор „Родни звуци“, актьори от театъра и ученици от СУ „Сава Доброплодни“. Входът е свободен.

Кулминацията на честването е тържествената вечерна заря-проверка. Тя е от 18.30 часа на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци. Слово за националния празник ще произнесе деканът на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Дилян Димитров.

През деня на 3-ти март от 9.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметници на загиналите герои за Освобождението на България.

СЪПЪТСТВАЩИ ИНИЦИАТИВИ

09.00 ч. полагане на венци и цветя пред:

Паметник на руските войни в Шумен,  кв. „Млада гвардия“, ул. „Царевец“

от НЧ „Пробуда-1958“, III ОУ „Д. Благоев“,VI ОУ „Еньо Марковски“

Паметник на Панайот Волов, пл. „Оборище“

от СУ „Панайот Волов“, НЧ „Стилиян Чилингиров-1963“

Бюст-паметник на Панайот Волов, бул. „Славянски“

от НЧ „Добри Войников-1856“, ПГИ

Бюст-паметник на Васил Левски

от СУ„Васил Левски“

Бюст-паметник на Христо Ботев

от ПГМЕТТ „Христо Ботев“

Паметник на Стефан Караджа

от НЧ „Тодор Петков-1963“, СУ „Сава Доброплодни“

Паметник на ген. Мадатов

от НЧ „Напредък-1869“, НУ „Ил. Р. Блъсков“

Паметник на руските войни, загинали през Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. в с. Градище

от кметство, НЧ „Отец Паисий-1931“, ОУ „Васил Левски“

Паметна плоча на Освободителите в с. Белокопитово

от кметство, с. Белокопитово

Бюст-паметник на Панайот Волов в с. П. Волов

от кметство, НЧ „Земеделец-1903“

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!