BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Томбул джамия възвърна блясъка си

След 15 години усилия реставратори върнаха великолепието на най-големия мюсюлмански храм в България – Томубл джамия. Храмът, построен през далечната 1744 г. в Шумен, в архитектурния стил „лале“, днес е един от 100-те национални туристически обекта.

През годините вековната стенописна украса, дървения мембер и цветните балкони били освежавани с вар и блажна боя.  Днес вътрешната част на залата, стенописната украса, каменната настилка, дървената и култува мебел са окончателно възстановени, а Томбул джамия сияе с пълния си блясък и пищност.

За първи път в джамията реставраторите влезли през 2004 г. с цел проучване и изработка на концепция за възстановяване на храма. При последвалите сондажи, разкрили части от автентичната украса на храма, която била заличена, силно разрушена и пребоядисана с блажна боя. Тогава стартирали изготвянето на цялостен проект за извършване на консервационно-реставрационни работи.

„Тази красота беше покрита под слой боя. Постепенно открихме оригиналната украса, разбира се, не изцяло, отдолу видяхме много интересни запазени  рисунки с богат колорит, които бяха скрити от боята. Целта ни бе да съберем единна картинка за визията и декоративната украса на храма, като в последствие изготвихме концепция за цялостна реставрация“, разказа за работата на екипа реставраторът Любомир Воденичаров.

Реконструкцията на молитвения дом започнала през 2008 г., когато бил подменен компрометирания централен купол с нова оловна обшивка от ламарина – традиционна техника за изпълнение на покриви.

„Джамията впечатлява с богатата си украса, с тези стилови откровено барокови елементи, които съществуват и от които е изградена. Въздействието на отворения обем се засилва и от светлината, която влиза отвсякъде през витражите, които вече са възстановени на 100 процента. Цветните стъкла са внос от Италия, ляти са ръчно, произведени по същия начин, както в Средновековието“, допълва реставраторът.

Бароковите детайли се забелязват по михраба и капителите и вътрешните колони на залата. Акустиката в джамията се дължи на вградените многобройни глинени гърнета в купола и по стените на молитвената зала.

Пищността на храма е първото нещо, което прави впечатление на посетителите.  Ако се загледа човек по-детайлно ще забележи, че тя е с доста пестелива палитра, цветовете не са много, но пък умело съчетани в рисунки по пластичните детайли. При реставрацията й са използвани същите материали и бои, с които джамията е била украсена още при построяването й. Основната палитра цветове е охра, червено, кафяво, оранжево и зелено, а боите са минерални. Майсторски изписаната декорация е изпълнена ръчно без шаблон.

„Не сме си позволявали никаква намеса по хипотеза или реконструкция на нещо, за което не сме имали достатъчно  информация. Екстериора, каменната пластика и всички възстановки са изпълнени традиционно, реставрационните дейности са изпълнени  с чисто варова мазилка без някакви привнесени материали чужди на оригинално изграждащите храма“, уточни Воденичаров.

Поставените нови полилеи са по-обрани и пестеливи, и кореспондират с целия интериор на храма.

Проектът включва цялостна реставрация не само художествената част, но и архитектурно-строителство на трасето на стопанската част в джамията. Предстои реконструкция на шадравана в двора, а до края на 2019 г. ще завърши ремонтът на сградата на медресето и библиотеката. Строителните дейности включват нова електрическа инсталация, нова вик инфраструктура, пълна реставрация на фасадата и цялостна подмяна на всички покривни площи с нова оловна ламарина.

По време на реставрацията храмът продължи да извършва ритуали и да посреща туристи от цял свят.

Днес джамията е, не само храм и духовен център на мюсюлманската общност, но и туристически обект посещаван от туристи, независимо от вероизповеданието им.

Строежът на джамията започва през 1740 г., финансиран е от Халиф Шериф Паша, който бил родом от шуменското село Мадара.

Томбул джамия е втората по големина на Балканския полуостров след джамията султан Селим II, която се намира в град Одрин, Турция.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Материалът Томбул джамия възвърна блясъка си е публикуван за пръв път на Shumen Online – Новини от Шумен и региона.

Източник: Shumen Online

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!