BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Талантите от „Сава Доброплодни” с поредно отличие от Международен фестивал

„Солисти и вокални изпълнители от Вокално – инструментален ансамбъл „Сава Доброплодни” към СУ „Сава Доброплодни” с преподаватели Дарина Бошнакова и Янка Димитрова и танцьори от Танцова Формация „Магията на фолклора” към НЧ „Пробуда – 1958”, гр. Шумен, с ръководител Мая Господинова и хореограф Димитрина Узунова получиха дипломи за отлично представяне на Международния фолклорен фестивал „HORA MARE” (Голямото хоро) в гр. Кълъраш – Румъния.
Участниците от Шумен представиха България на престижния музикален форум.
Фестивалът е организиран по линия на международната организация за фолклор – CIOFF и с помощта на Окръжен съвет – Кълъраш и Общината”, съобщиха за 24shumen.com от НЧ „Пробуда 1958”.
27 – то издание събра в едно красотата и колорита на фолклора от Аржентина, Армения, България, Литва, Италия, Франция, Грузия, Сърбия и Румъния. В продължение на седмица, от 12 – ти до 19 – ти август на голямата открита сцена в центъра на града съставите представяха спецификата на своя фолклор с чар и темперамент, бе оценката на българските участници.
Звучността на българската народна песен, спецификата на българските ритми, красотата на традиционните костюми изправили, и то не веднъж, публиката на крака и заслужили нейните аплодисменти. Шуменските танцьори, певци и музиканти от двете шуменски институции трогнали жители и гости на Дунавския град, дефилирайки по улиците на града.

Шуменските участници получили и плакети – знакът на гр. Кълъраш, за отличните си изяви.
За една седмица градът се превърнал в международна столица на фолклора. Всяка вечер пронизващия звук на българската гайда огласявал центъра на града, последвана от магията на българската народна песен и красотата на българския народен танц. Преплитали се обаянието на латино ритмите със звучността на интересните традиционни инструменти и съхранените в годините френски танци. Буйните грузински танци, прекрасните тарантели на темпераментните италианци и звучните ритми на румънските оркестри в едно омагьосваха публика и участници, разказва Мая Господинова.
Кулминацията на фестивала, гала – концертът в нощта на 18–ти август грабнал публиката с най-доброто от фолклора на участващите колективи.
Незабравим момент за участниците ще остане разучаването на типични румънски танци с помощта на местния танцов състав „Бъръганул” и като завършек „ГОЛЯМОТО ХОРО” с участие на всички гостуващи формации. Фойерверки, емоция, красота и чар оформиха завършека на Международния фестивал, обобщи Господинова емоционалните си впечатления от творческата надпревара.
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!