BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съкровищата на Южното Черноморие се разкриват в Шумен

Съкровищата на Южното Черноморие се разкриват в ШуменНова гостуваща изложба е уредена в зала „Съкровищница“ на Регионалния исторически музей.

Експозицията е под надслов „Съкровищата на Южното Черноморие“ и включва избрани археологически находки, част от колекциите на Регионален исторически музей – Бургас и Исторически музей – Приморско.

Най-ранен от артефактите е внушителен с размерите си глинен съд – урна с букелна украса от Ранножелязната епоха (X – VI в. пр. Хр.). Сред гостуващите материали е и един от малкото пълни комплекти за украса на конска сбруя, откривани на територията на страната ни. Четиридесетте златни апликации са открити при спасителни разкопки на тракийска надгробна могила и се датират към края на IV – началото на III в. пр. Хр. От същия обект в местността Силихляр край Приморско са и изложените сребърните монети – денари и тетрадрахми.

Отново от времето на траките, но от малко по-късен период (края на III – началото на II в. пр. Хр.) са златните накити, открити при проучванията на некропола на Месамбрия Понтика. Сред тях се открояват елипсовидните аграфи – брошки, които се закрепват чрез закопчалки за дрехите.

Впечатляващи са и обеците – украсени с филигран, двусъставни. Кръжилата им завършват с фигури на митичния крилат кон – Пегас и висулка с формата на фино украсена амфора. Изключителна рядкост за античния свят е змиевидният пръстен. Оформен е от спирално навита златна лента, завършваща с изображение на Кетос – митичен морски дракон, който Персей убил и освободил красивата Андромеда. През античността изображението на Кетос имало апотропейна функция и се приемало, че отблъсква злите сили.

Изложбата „Съкровищата на Южното Черноморие“ е експонирана в РИМ Шумен до 10 май. / dariknews.bg

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!