BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съвместна изложба „От Салерно до Велики Преслав” в старата столица

12 италиански художници и трима български творци представят своето изкуство в 60 картини, пластики, фотографии и керамика в експозиция „ От Салерно до Велики Преслав” – „Да поговорим на езика на изкуството”в Художествената галерия във Велики Преслав.
Изложбата може да бъде разгледана до 30 септември. Организатор е Сдружението Centro artisti salernitani от град Салерно, Южна Италия.
Преди откриването на изложбата видеовръзка с Южна Италия сближи двата исторически града, съобщиха от местната администрация.

Осъществена е била връзка с председателя на Асоциацията на културните дейци в Салерно – проф. Елена Острика, председател на Сдружението. Тя е поздравила културната общественост на Велики Преслав и предложила двата града да се побратимят. В отговор на поканата кметът Александър Горчев провокирал местните творци, представени от Дарина Минева, да се готвят за пленер в Южна Италия. Там се намира и градчето Челе Ди Булгария, с което Велики Преслав поддържа културни връзки от 3 години насам.
Колегиумът на „Чентро Артисти Салернитани“, Италия е основан през 1993 като една от най-комплексните асоциации, занимаваща се с дейности на градско, национално и международно ниво в сферата на културата.
Ръководителят на сдружението Елена Острика – професор по изкуствата е с номинация за Нобелова награда за принос в културното развитие на Южна Италия. Г-жа Острика има заслуги в изграждането на общоевропейско културно пространство чрез партньорства, които създава с побратимени организации от европейски държави.
Понастоящем в дейността на „Чентро Артисти Салернитани ” участват над 50 артисти, поети, писатели, музиканти и други.
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!