BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Статистика: 11-ти сме в страната по размер на заплата

По размер на средната работна заплата за 2018 г. област Шумен заема единадесето място сред 28-те области на страната. С най-високо средно възнаграждение през годината е област София (столица) – 19 026 лв., а с най-ниско е област Благоевград – 9 024 лева. Това сочат данните на Териториално подекение Статистика Шумен.

През 2018 г. средната годишна брутна работна заплата в област Шумен се увеличава спрямо 2017 г. с 10.3%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 29.6% „Строителство“ – с 26.6%, „Добивна промишленост“ – с 22.8% и „Хотелиерство и ресторантьорство” – със 17.4%. Намаление на средната годишна брутна заплата се наблюдава във „Финансови и застрахователни дейности” – с 6.8%.

В областта средната годишна работна заплата през 2018 г. в обществения сектор нараства с 8.0% спрямо 2017 г., а в частния сектор – с 11.4%.

Обобщените резултати от годишния отчет по труда за 2018 г. на стопанските субекти от финансовия и нефинансовия сектор показват, че средногодишният брой на наетите по трудово и служебно правоотношение в област Шумен е 42.5 хил. души, което представлява 1.8% от общо наетите в страната. В сравнение с 2017 г. броят на наетите в областта се увеличава с 0.7%. Увеличение на наетите лица е регистрирано в единадесет икономически дейности, като в процентно изражение е най-значимо в „Добивна промишленост” и „Професионални дейности и научни изследвания“. Намаление се наблюдава в осем от общо 19 икономически дейности, като най-голямо е в „Култура, спорт и развлечения“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Разпределението на наетите лица по икономически дейности е както следва: „Преработваща промишленост“ – 30.4%; „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 14.1%; „Образование“ – 9.8%; „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – 7.9%; „Селско, горско и рибно стопанство“ – 6.8% и други.

По брой лица, наети по трудово и служебно правоотношение през 2018 г., областта заема 13-то място сред 28-те области в страната. Най-голям е броят на наетите в област София (столица) – 751.1 хил., а най-малък в област Видин – 16.5 хиляди.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!