BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Социалната политика на ПП ГЕРБ: С грижа за децата, възрастните и хората с увреждания

Центърът за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания в квартал “Тракия”, който работи активно от началото на 2017 година, е едно от местата, където успешно се реализира социалната политика на общината. Той е с капацитет 40 места и по време на организираната среща с кандидата за кмет на Шумен Любомир Христов от ПП ГЕРБ хората, които го посещават, изразиха своята благодарност за грижата и създадените много добри условия за потребителите.

Те споделиха пред него, че обновяването на улиците и тротоарите в квартала е огромно облекчение за придвижването им. Заедно с това поискаха в района да бъде поставен знак за инвалиди, който да предупреждава шофьорите да бъдат по-внимателни.

“Ще асфалтираме и площадката пред новата сграда. Така ще улесним максимално достъпа до Центъра. Ще поставим и знак, който да заостря вниманието на водачите,” обеща Христов.
На срещата той представи програмата си за управление през следващия мандат и посочи, че в областта на социалната политика общината ще продължи да въвежда нови дейности за дългосрочна грижа за социално слабите, децата, хората с увреждания и самотноживеещите възрастни хора.
“Към социалните услуги, които са разкрити и работещи в момента, ще развиваме и предлагаме нови. Усилията ни са съсредоточени към това те да бъдат достъпни и устойчиви, насочени към подобряване на качеството на живот, към по-пълноценна и всеобхватна грижа за хората, които се нуждаят от подкрепа,” каза още Любомир Христов. Той припомни, че общината успя да завърши строителството на Дома за стари хора и много скоро ще започне преместването на домуващите в новата сграда.
През следващия мандат ще бъде направен и основен ремонт на Обществената трапезария в Шумен, където в момента се осигурява топла храна за 120 социално слаби жители на общината.
На срещата в Центъра присъства и д-р Светлана Маркова, зам.-кмет по здравеопазване и социални дейности и кандидат за общински съветник от листата на ПП ГЕРБ за местните избори.
“Най-напред бих искала да кажа какво сме направили за най-малките, за децата на Шумен. Към момента вече всички детски ясли са газифицирани. Обновени са площадките с нови уреди за игра. През следващия мандат специално внимание ще отделим на обновяването на сградния фонд и на ремонтите в детските ясли. Вече знаете, че с една година, до края на 2020-та, се удължава работата на Центъра за ранно детско развитие. Услугите, които се предоставят в него, са насочени към ранната интервенция на уврежданията и индивидуалната педагогическа подкрепа за деца с увреждания и техните семейства,” обясни Маркова.
Чрез разкриването на услугата „Патронажна грижа за възрастните хора и хората с увреждания“ ще бъде осигурена необходимата здравна, социална и психологическа помощ за 201 жители на общината в техните домове. Грижите за възрастните и болни хора ще продължат и чрез работата на Социалния патронаж и личните асистенти. Социалният патронаж ще бъде преместен в СУ “Трайко Симеонов”, където вече са създадени условия той да работи с по-голям капацитет и с възможност за удовлетворяване на нуждите на много повече хора. В програмата за управление на ПП ГЕРБ е записано, че ще се търсят възможности и за изграждане на хоспис.
През следващите четири години е предвидено създаването на Дневен център за работа с възрастни хора с увреждания. Центърът ще е с капацитет 30 души и в него ще се оказват почасови, полудневни и дневни грижи за лица с увреждания над 18 години, включително психологическа и друга помощ за техните семейства. Проектът е на стойност 1 000 000 лв. и е финансиран по ОП “Развитие на човешките ресурси“.
Любомир Христов и Светлана Маркова припомниха, че през настоящия мандат общината започна работата и по проект „Центрове за грижа за лица с умствена изостаналост“, насочен към деинституционализацията на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания. Неговата реализация ще продължи и през следващите години. Ще бъдат изградени две нови сгради с капацитет 30 души в село Лозево.
В управлението на ГЕРБ социалната политика ще бъде насочена към подобряване на качеството на живот и осигуряване на по-пълноценна грижа за децата, възрастните и хората с увреждания.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ИЗБОРНИ ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!