BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След случай на нахапано дете: 50 лева глоба за куче без регистрация във Велики Преслав

Глоба или имуществена санкция в размер до 50 лева ще бъде налагана във Велики Преслав на всеки стопанин на куче, което не е регистрирано по надлежния ред.

От общината започват преброяване на домашните кучета, след инцидента с нахапаното 6-годишно дете в града. Кметът Янко Йорданов се обръща към местните жители с призив да си помогнат взаимно, за да бъде овладяна популацията на скитащите животни. „Решаването на проблема е от изключителна важност за всички, затова считам, че е време да започнем да се борим с него заедно”, казва градоначалникът. Той настоява местните хора да се запознаят с наредбата за придобиване и отглеждане на кучета, достъпна на линк: https://velikipreslav.bg/wp/?page_id=252 и да регистрират своите домашни любимци. Ако собственикът не направи регистрация при ветеринарен лекар и не подаде декларация в Общината ще бъде глобен. Санкцията е до 50 лева, а при повторно нарушение – до 150 лв.

В община Велики Преслав годишната такса за притежаване на куче в града е 10 лв., а за куче на село е само 5 лв. Въпреки символичният размер на налога местните не правят регистрации и дори не признават кучетата за свои, при поява на длъжностно лице.

В малката община е евтина и регистрацията при ветеринар. Срещу 23 лв. чипират кучето, вписват го в електронния регистър и му издават кучешки паспорт, валиден за цяла Европа. Двама са градските ветеринари и при тях се поставят годишните ваксини срещу 24 лв.

Росица Стайкова, Велики Преслав

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!