BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сигнал в ОИК: И кметът на Мараш участва в управлението на фирма

В Общинска избирателна комисия (ОИК) Шумен е постъпил сигнал от председателя на Общинския съвет, в който се твърди, че кметът на кметство село Мараш – Красимира Спасова Минкова е вписана като член на Управителния съвет на Потребителна кооперация „Съзнание“, съобщиха от комисията.
Това обстоятелство е в противоречие с чл.41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Именно този текст не позволява на кметове и кметове на кметства да участват в ръководството на търговски дружества, както в случая.
Приложена е разпечатка от интернет страницата на Агенцията по вписвания – Търговски регистър по партидата на Потребителна кооперация „Съзнание”.
В сигнала се иска ОИК да предприеме всички действия за установяване на обективната истина с оглед потенциалната възможност за възникване на конфликт на интереси при изпълнение на длъжността от избрания за кмет на кметство – Красимира Минкова.
След извършена проверка ОИК Шумен в Търговски регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е установено, че лицето Красимира Спасова Минкова към 25.02.2020г. е вписана като член на управителния съвет на Потребителна кооперация „Съзнание“.
Съобразно изискванията на чл. 41, ал.3 от ЗМСМА, в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на Решението на Общински съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1 на чл. 41 от ЗМСМА, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия.
До този момент обаче ОИК не е уведомена в законния срок от Минкова за изпълнение на изискванията от Закона.
Решено е да се изиска от Агенция по вписванията Търговски регистър и регистър на Юридическите лица с нестопанска цел информация за вписванията по партидите на Потребителна кооперация „Съзнание“, за периода от 03.11.2019г. до 03.12.2019г. А Общински съвет Шумен да предостави сведение – информация дали и на коя дата Минкова е предприела необходимите действия от Закона.
24shumen.com потърси коментарът на кмета на Мараш по създалата се ситуация.
„Аз каквото трябва съм го направила. Подала съм си документите в срок. Има отказ от Агенцията по вписванията, но аз не съм уведомена. Защо – това е друг въпрос”, заяви Красимира Минкова.
Не е минало Общото събрание на кооперацията, която трябва да ме освободи. Събранието е насрочено за 11 март, сподели още тя.
В подобна ситуация се намира и кметът на село Мадара Неделчо Неделчев, който също участва в управление на фирми.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпират за час движението по път I-4 от Търговище до п. в. „Белокопитово

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!