BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Решение: Оптимизират системата за сметосъбиране и сметоизвозване в селата

Комисията не подкрепи докладната на съветника Добромир Драев за закупуване на нивомер

До 1 октомври да се оптимизира системата за сметосъбиране и сметоизвозване в населените места на община Шумен. Под ръководството на зам.-кмета по екология Боян Тодоров общинската фирма за чистота да разработи проект за тези две дейности и заедно с кметовете и кметските наместници на населените места да се работи за въвеждане на новата система. Тези решения гласува на извънредно заседание постоянната комисия по екология и селско стопанство.
Да бъде монтирано видеонаблюдение, което да засича гражданите, които изхвърлят зелени отпадъци, предложи бившият кмет Красимир Костов, сега общински съветник. Според него заснемането на нарушителите е много добър вариант.
„Готов съм да представя справка за събраните до момента данъци във всяко населено място за първото тримесечие. Събрани са едва 20% от дължимото“, заяви кметът на Шумен Любомир Христов. Той предложи изготвянето на системата за сметосъбиране и графика за сметоизвозване, който предлагат съветниците, да бъдат именно на базата на такса смет.
Комисията не подкрепи докладната на съветника Добромир Драев за закупуване на нивомер. Аргументът му – през последните две години поради намаляване притоците на водни маси в язовир „Тича“ нивото му драстично започва да намалява. Тъй като обемът му към настоящия момент не е актуализиран и не са извършвани хидрогеоложки проучвания, не е ясно какво е реалното сегашно ниво. Нито на мъртвия обем, нито на санитарния минимум. Затова Драев предлага Общинският съвет да разреши закупуването на нивомер. Уредът ще извършва измервания веднъж на 24 часа и ще подава информацията към сървър. Данните за показанията на нивомера да бъдат общодостъпни на сайта на Община Шумен, както и да се предоставят всекидневно на членовете на комисията по екология и селско стопанство.
„Изпратихме писмо до „Напоителни системи“ с искане за предоставяне на данни за нивото на язовира. Идеята ни е да получаваме информацията, която изпращат в Министерството на околната среда и водите да го публикуваме на сайта на Общината ежедневно, вместо да купуваме нивомер“, заяви кметът Христов.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПадна забраната за посещение на заслони на „Шуменското плато“

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!