BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Резултатът от извънредната сесия за водата: Нищо контруктивно и работещо

„Нищо по-конструктивно и работещо от това, което до момента е направила общината, не беше предложено“. Това мнение сподели във фейсбук профила си кметът на Шумен Любомир Христов след провелата се вчера извънредна сесия за водата.

„Проблемът с водоснабдяването, качеството на водата и ВиК услугите е приоритет от изключително значение за Шумен и жителите на общината. Ние като местна администрация осъзнаваме, че можем да се справим с него единствено, ако работим всички заедно, в една посока и ако търсим трайно решение за осигуряване както на питейна, така и на вода за напояване и за промишлени нужди“, допълва градоначалника и сподели извадка от доклада, който представи пред общинските съветници.

Основните цели и задачи, които си поставяме като общинска администрация по отношение на ВиК-услугите, са:

1.Община Шумен да бъде осигурена с достатъчно количество вода, включително по време на кризисни ситуации.
2.Да бъде осигурен механизъм за контрол за пестеливо използване и справедливо заплащане на водата от всички ползватели.
3.Да бъдат приети ясни правила за диференциране на цената на водата като питейна, промишлена, поливна, вода в селата, т.е. социално поносима за всички ползватели.

Още от първия ден в общината по време на миналия мандат и досега ние, като екип си даваме сметка, че по въпроса за водата трябва да се работи генерално. Затова в изпълнение на поставените цели и задачи започнахме и продължаваме събирането и обобщаването на информация за съществуващото положение, както и за сегашното състояние на водните източници, на водната инфраструктура и комуникации на територията на община Шумен, за да бъде избран най-правилният вариант за дългосрочно и трайно решение на проблема:

-Събиране на данни за хидравличната мрежа на Шумен;
-Уточняване на всички налични регистрирани подземни и повърхностни водоизточници на територията на общината – местоположение, капацитет и състояние;
-Видове потребители (по качество на водата – питейна, поливна и др.).

Основната цел при събирането на тези данни е да получим пълна и много ясна картина за собствените водни ресурси на общината. Обобщената информация, включително от различните институции, сме предоставили на софийска фирма, на която е възложено изготвянето на анализ на съществуващата водопреносна система и на възможностите за алтернативно водоснабдяване от подземни водоизточници.

Бързото и адекватно решение на проблема с питейната вода на Шумен допълнително се усложнява от съществуващото разделение на отговорностите по отношение на водата между множество и различни институции:

„В и К – Шумен“ ООД – търговското дружество е отговорно за поддържането и експлоатацията на мрежата и продажбата на вода;

МРРБ – собственик на водопреносната система от язовир „Тича“ до гр. Шумен;
МОСВ и Басейнова дирекция – издават разрешения за водоползване;
„Напоителни системи“ АД – регулира и продава поливната вода;
Община Шумен – собственик на водопреносната мрежа на територията на общината;
Министерство на земеделието и храните – собственик на язовир „Тича“;
Министерство на здравеопазването и РЗИ – отговорни за чистотата на водата;
ДКЕВР – регулират цената на водата.

Какви са изводите, които сме направили ние като администрация, която има отговорността да помогне за решаването на проблема с водата?

В резултат на наблюдение и на извършените анализи сме набелязали 3 основни източника на вода при необходимо количество за водоснабдяване на гр. Шумен в размер на 750 – 800 л./сек.:
1.Язовир „Тича“ – открит водоизточник с неограничен дебит при добри климатични условия;
2.Водопреносна система „Дунав“ – подземен водоизточник;
3.Съществуващи местни алтернативни водоизточници – дълбоководни кладенци.

По отношение на Водопреносна система „Дунав“ многократно съм информирал както Общинския съвет, така и шуменската общественост за предимствата на системата. Всички вие сте наясно с ангажимента, който поеха държавата и новият ВиК-холдинг. Решението е да се завърши това мащабно съоръжение, което ще обслужва жителите на трите области – Шумен, Разград и Търговище.

Инициирахме среща в Попово, на която присъстваха кметовете на общини, през които е било планирано да минава системата в първоначалния й проект. Информирахме министър председателя и министъра на МРРБ за предложенията, направени на тази среща.

Изпратихме до институциите писмо, в което настояваме да се извърши анализ и обследване на състоянието на мрежата както и остойностяване на проекта за неговото цялостно завършване.

За хода на действията и работата по проекта за система „Дунав“ по-подробно говори инж. Стефка Божанова. Тя е от екипа на разградската фирма, с която е сключен договор за проучване и доизграждане на трасето.

От няколко години работим и по въпроса с алтернативните местни водоизточници. Бяхме заложили обследване на кладенците в Регионалните прединвестиционни проучвания през 2017-та година, когато представихме работния проект за ПСПВ и успяхме да включим Шумен в новия програмен период на ОП „Околна среда“.

Знаете, че ВиК – Шумен вече подписа договор за безвъзмездна помощ от 126 564 455 лв. за пречиствателната станция за питейна вода и за довеждащия водопровод.

Тогава обаче беше поставено условието да се кандидатства само с един водоизточник и за съжаление кладенците отпаднаха от това проучване. Освен това, наша проверка тогава показа, че повечето от дълбоките сондажи и съоръженията, които са били изградени за добиване на вода от тях, са унищожени, други са със значително намален дебит и т.н.

Въпреки това след решението на Общинския съвет в началото на тази година ние сключихме договор с фирма, която в момента прави обследване на кладенците и подготвя КСС за евентуалното им включване във водопреносната мрежа на гр. Шумен.

В крайна сметка, нашето становище е, че водоснабдяването на гр. Шумен трябва да се изгради на база на тези три водоизточника с цел осигуряване на вода по всяко време.

Във връзка с оптимизиране на ползването на водните ресурси бяха набелязани и изпълнени следните мерки:
-Препоръчахме на промишлени предприятия с регистрирани консервирани местни кладенци да преминат към възстановяването и използването им за производствени цели;
-Община Шумен изгради водоизточници за собствени нужди през последните години – за поливане, фонтани и миене на улици (За целта общината възстанови стар 200-кубиков воден резервоар, направи водохващания в района на „Кьошковете“ и прекара над 700 метра тръби – т.н. „горчива вода“ оттам се използва за поливане.

Изградени са 4 водоизточника в района на Арена Шумен, а водата се използва също за поливане и за миене на улиците в града. До ДКЦ1 също има изграден такъв кладенец.)
-Продължаваме проучването на други възможности и планираме изграждането на местни водоизточници с цел да не се използва питейна вода за поливане – градинката пред читалище „Тодор Петков“, шадраваните пред сградата на ШОС и в парк „Кьошковете“, градините в парк „Студентски“ и др.

Препоръчваме на управителя на „В и К – Шумен“ ООД да предприеме действия за внедряване на система за дистанционно събиране на данни с цел ефективен контрол на водопреносната система, установяване на течове, предотвратяване на аварии и кражба на вода.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!