BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Регистрираните безработни за ден в страната са 4 777 души

4 777 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за ден. Това обяви днес на брифинг социалният министър Деница Сачева. Тя уточни, че броят на подадените заявления по мярката 60/40 е 59. По думите ѝ очакванията са днес броят им да нарасне, а до края на тази седмица да бъде получено одобрени от Европейската комисия, за да могат да се извършват и разплащанията. „Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани. От следващата седмица ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение“, увери Сачева и добави, че данните не са застрашаващи, а динамични и затова се иска актуализация на държавния бюджет.
„По отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование – те са 344 801 души, а около 23 хил. българи получават социални помощи. Общият размер на сумите, които варират на месец, са между 43 и 45 млн. лева“, каза тя.
По думите й хората, които до този момента са работили, но са нямали договор и съответно не са плащали осигуровки, могат да се регистрират като безработни и да кандидатстват за социални помощи.
Социалният министър посочи, че общият брой на всички болнични листи към днешна дата е 176 086. „Издадените болнични за карантина са 5 282, а тези с указания за коронавирус – 2 702. От началото на тази седмица до днес болничните, издавани на ден са от 680 до 700“, допълни Сачева.
„Увеличихме осигуряването на топъл обяд и той ще обхване почти 17 000 души“, каза тя.
Сачева обясни струпването на хора пред бюрата по труда с обективни причини за това – повече освободени сезонни работници, завръщащи се от чужбина и хора, които нямат електронен подпис.
Тя обясни и, че хората, които са в неплатен отпуск, за да си гледат децата вариантите им са – могат да работят на намалено работно време, работа от вкъщи, а работодателят може да се възползва от мярката 60/40.
Снимка: Фейсбук страница на МТСП
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия27 нарушения на домашната карантина са установени в Шуменско до момента
Следваща статияНови аварии: Спират водата в част от Шумен

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!