BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Работна група с бюджет 20 хил. лв. ще ни спасява от водната криза

Да се създаде седемчленна комисия за превантивни действия по предотвратяване на хуманитарна криза в Шумен. Това предлага в своя докладна записка до Общински съвет Шумен Добромир Драев от местната коалиция ДБГ.

Исканията му са комисията да бъде финансирана с 20 000 лв., като средствата ще бъдат разходвани за хонорари на външни експерти, командировъчни и други дейности на временната комисия.

На предстоящата извънредна сесия за водата местният парламент ще трябва да реши дали да приеме и останалите предложения на Драев, а именно: Община Шумен да предостави оборудвано с компютърна техника, принтери и интернет работно помещение в сградата на Общината, както и  осигуряване на транспортни средства за обезпечаване безпроблемното осъществяване дейността на комисията.

Работната група ще провежда заседания, а при необходимост ще кани експерти във водния сектор срещу хонорар, ще изисква съставянето на актуална карта на възможните алтернативни водоизточници в община Шумен, както и изготвянето на хидрогеоложки проучвания на алтернативните водоизточници, на язовир „Тича“ и др.

Комисията ще има право да изисква средства за ремонт и рехабилитация на критични водовземни съоръжения от държавата и общината, както и ще настоява отговорните служби да разработят алтернативни варианти за подаване на вода за поливни нужди към земеделските производители.

Веднъж в седмица работната комисия ще отчита дейността си пред медиите, Общинската администрация, Общински съвет Шумен и други заинтересовани страни.

Община Шумен се захранва с вода за питейно-битови нужди от повърхностния водоизточник язовир Тича. Същият е пуснат в експлоатация през 80-те години на миналия век. В първоначалния си замисъл язовирът е бил проектиран за поливни нужди, подаващ вода с условна чистота към земеделските производители. В днешно време язовирът се използва комплексно, а именно – за поливни нужди, доставка на питейно-битова вода и добив на електроенергия. Освен това язовирът поддържа и биологичното разнообразие и подава вода към река Голяма Камчия.

Към момента няма данни да са правени актуални хидрогеоложки проучвания на язовира. Данните, които се използват за изчисляване на мъртвия обем, санитарния минимум и общия обем на язовира, са теоретични и неактуални. Видимо язовирът губи големи количества водни маси – компрометираните водовземни съоръжения и тръбопроводи, както и силно амортизираният канал за напояване водят до загуби на вода до над 90 %.

От друга страна, дълбоките сондажи в община Шумен са изоставени и неизползвани също от 80- те години. С подобни действия и бездействия на ВиК оператора се е стигнало до там, община Шумен да остане без алтернативен водоизточник. Към този момент сме поставени пред ситуация, която вероятно ще изправи пред водна криза община Шумен с невъзможност за водоподаване към населението. От една страна, язовир Тича има силно намалена водна маса и няма актуални данни за водното тяло. От друга страна, липсва алтернативно водозахранване, а от трета – бездействието на Асоциацията по ВиК – Шумен, както и липсата ангажираност на Общинска администрация – Шумен очертават една силно негативна перспектива за бъдещото водоснабдяване на общината. В продължение на години Общински съвет Шумен не взема информирани решения във връзка с проблемите на водния сектор и това също има своя принос към очертаващата се водна криза.

Считам, че преминаване към воден режим на област Шумен за повече от 2 години ще доведе до хуманитарна, политическа и икономическа криза. Поради факта, че органите на местната власт и държавна администрация са закъснели с години с вземането на решения, считам, че в настоящия момент консолидирането на политическите сили в Общински съвет Шумен е абсолютно наложително, за да може да започне незабавна работа по спешните решения, необходими за избягването на предстоящата хуманитарна криза в община Шумен, пише още в докладната си общинския съветник.

Предложението ще бъде гласувано на насрочената за 4-ти юни, от 10.00 ч., извънредна сесия.

Shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!