BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Кантарджиев: Засега няма страшно! Не се ръкувайте, не се прегръщайте, не се целувайте!

„В момента големият брой случаи на COVID-19 са главно от хора под карантина, които нямат симптоми, засега няма страшно. Ако в началото не бяха взети навременни мерки, на ден щяха да бъдат регистрирани не по 100, а по 1 000 случаи“, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от радио „Фокус“.
Увеличението на случаите на COVID-19 у нас се дължи на неспазване на мерките,подчертава проф. Кантарджиев.
„Хората се заблудиха и започнаха да се събират на много и големи групи и се появиха огнища поради няколко факта – първо поради религиозни причини. Някои други религиозни общности решиха да правят събирания на представителите от различни региони от страната.
Появиха се и много случаи в затворени общности в наши градове. Това доведе до мобилизация на колегите от РЗИ, които започнаха да взимат много материали от самите огнища, което несъмнено предполага увеличение на случаите“, обясни той.
Според Кантарджиев многото новозаразени не се дължат на високият брой изследвания последните седмици.
Професорът призова хората като се срещнат с приятели и близки по улиците да не се прегръщат и целуват.
„Много са ми смешни някои като тръгнат да се ръкуват. В цяла Югоизточна Азия, когато се видят, хората се покланят, което свидетелства уважение, че си срещнал близък или познат. Няма нужда да му се хвърляш на врата. Това, ако се спазва, ще имаме намаляване на случаите.
„Грозно е, хората са като отвързани – абитуриентски балове, празненства, сватби. Правете ги на открито, с дистанция. Обслужващият персонал по ресторантите да е с маски, в моловете да не се струпват хора, на закрито всички да са с маски“, призова проф. Кантарджиев.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът на Нови пазар и синдикалисти подписаха колективни трудови договори

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!