BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Продължават проверките за незаконното сметище край Маломир и далавера с дърва

И тази седмица ще продължат проверките В ДГС-Върбица. Преди дни на територията на стопанството, в държавен горски фонд и зона включена в Натура, служители на Североизточното държавно предприятие (СИДП) заловиха общински сметосъбиращ камион, който изхвърля битови отпадъци, като в близост изчакваше и багер, който да прикрие деянието, заравяйки боклуците. По случая вече работят правораздавателните органи. Това съобщиха от СИДП.
На 9 юли служители на мобилен към СИДП спират във Върбица за проверка камион натоварен с дъбови трупи. В превозният билет, представен от водача, са описани като сортимент ОЗМ (обли занаятчийски материали), а трупите в камиона са с видимо по-високо качество. Дървесината е задържана и е подаден сигнал към РДГ-Шумен. От Дирекцията веднага изпращат свои служители, които извършват проверка в склада на фирмата, тъй като по-рано на същият ден, камионът е направил до склада на фирмата два курса, като е бил натоварен с дъбови трупи, описани по превозни билети като ОМЗ. При детайлна проверка на всеки отделен сортимент е установено, че от общо 91 броя трупи, реално ОЗМ са само 26, а останалите 65 са с по-високо качество и с много по-висока цена. Прави впечатление, че фирмата купувач е тази, която е добила дървесината. Специалистите установяват, че в някой случаи е допуснато и неправилно разкройване на материалите, за да не отговарят на стандарта и да бъдат закупени на по-ниска цена.
„При такава схема значително се ощетява ДГС-Върбица за сметка на фирмата, която е закупила дървесината. Това не би могло да се случи без съучастие на служители на стопанството“, коментира директорът на СИДП инж. Веселин Нинов. Той каза още, че в конкретният случай фирмата закупила дървесината на значително занижена цена формално не е допуснала нарушение и излиза чиста от ситуацията.
„Цялата отговорност е на служителят, който е експедирал дървесината! Какви са били мотивите да прояви бездействие или има умисъл в деянието, тепърва ще се разбере, но цялата отговорност е само негова“, категоричен е инж. Нинов.
Проверките на територията на ДГС-Върбица ще продължат и през следващите дни. Междувременно директорът на стопанството беше освободен от длъжност. След приключване на проверките и обобщаване на констатираните нарушения, ще бъде уведомена и прокуратурата.
„Призовавам всички служители на СИДП и Държавните горски и ловни стопанства да бъдат максимално обективни при изпълнение на служебните си задължения и по никакъв повод да не се поддават на какъвто и да било натиск или заплахи. Обръщам се с молба и към гражданите, да ни сигнализират при съмнения за злоупотреби в горите, както при незаконни сечи, така и при изхвърляне на отпадъци, бракониерство и всичко, което според тях е несъвместимо със закона“, каза още директорът на СИДП инж. Веселин Нинов.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВлак прегази мъж, самоличността му не е установена
Следваща статияНСИ: Не достигат лекари в област Шумен

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!