BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Премиерът Борисов: Инвестираме нови 1,8 млн. лв. за развитието на археологията в България

Снимка: МС

„Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и правителството ще продължи да подпомага тяхното развитие“. Това заяви на днешното правителствено заседание премиерът Борисов.
1,8 милиона лева отпусна днес правителството за 6 значими археологически обекти в страната.
На Българската академия на науките се предоставят 350 000 лева, с които ще се продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата. „Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света”, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.
300 000 лв. се предоставиха на община Търговище за античния и средновековен град Мисионис.
Останалите обекти са античния град „Хераклея Синтика”, римския град Рациария, средновековния град Перперикон и средновековната крепост Вишеград.
Археологът проф. Николай Овчаров благодари на правителството за предоставените средства. „Всички обекти са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката” подчерта проф. Овчаров. Той изтъкна, че има засилени интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната. „Много се направи в областта на археологията през последните години. Подобри се значително инфраструктурата до и на обектите” изтъкна премиерът Борисов. Той отбеляза, че през годините правителството е отпуснало много средства за реставриране на културни паметници, включително са предоставени такива за развитието на подводната археология.
Правителството одобри и 100 000 лв. за Българската православна църква за доизграждане на храм „Св. Цар Борис – Михаил Покръстител” в Разград.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОгнеборци спасиха възрастна жена от горяща къща в Шумен
Следваща статияРЗИ: Случаите на COVID-19 в Шуменско спадат на седмична база

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!