BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Представиха луксозното издание „История на Шумен“

Луксозното издание „История на Шумен“ бе представена в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ в града. Пред шуменци ревю на книгата направи Николай Калев.
Авторски колектив от изявени историци е съставител на представителното издание. Сред тях са имената на проф. Димитър Игнатовски, Бисер Георгиев, Васил Параскевов, Иво Топалилов, доц. Стефан Минков, Тодор Тодоров.
Книгата цели цялостно представяне на историята на Шумен от ХII в. пр. Хр. до наши дни.
Читателят има възможност да проследи историята в пет хронологично подредени периода.
Праистория и античност с автор Иво Топалилов. Шумен през Средновековието с автор Тодор Тодоров. Шумен под Османска власт (XV-XIX в.) с автор Стефан Минков. Шумен през периода 1878 – 1944г. с автори Бисер Георгиев и Димитър Игнатовски. Шумен през втората половина на ХХ – началото на ХХI в. с автор Васил Параскевов.
Авторският колектив представя научно издържано и обективно проследяване на историята на Шумен. Идеята за създаване на обобщен труд за историята на града е от преди няколко десетилетия. По ред причини това не се случва.
Неотдавна Управителният съвет на „Енциклопедия Шумен“ инициира идеята за създаване и издаване на „История на Шумен“ и среща подкрепата на преподавателите от Катедрата по история и археология на ШУ „Еп. Константин Преславски“. Днес изданието е факт.

Водещият на вечерта Николай Калев отбеляза, че силно впечатлява фрагмента „Отворено писмо до читателя“ от проф. д.и.н. Димитър Игнатовски.
„Уважаеми читателю,
Необходимостта от издаването на история на Шумен произтича от духовните и културните потребности на съвременното шуменско гражданство към собствената му история, както и познаване и признание приносите на шуменци в общонационалните духовно-исторически и цивилизационни постижения… Обръщам се към представителите на младото поколение и техните наследници и към всички институции и сдружения, не само да пазят и пропагандират историческото и културното наследство на Шумен, но и да продължат да създават ценности, които следва да намират място в съвременните общувания на национално, балканско и европейско ниво.
Днешното поколение на Шумен помни делата на предците и има амбицията да прокара пътища за ново възраждане на своя град.“

24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!