BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предложеният финансов стимул за бебетата дискриминира

Предложението на общинския съветник доц. д-р Стефан Минков /ВМРО/ за финансова премия за новородени или осиновени деца от родители със средно образование дискриминира децата. Това заяви зам.-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова на провелото се днес заседание на Постоянната правна комисия към Общински съвет Шумен.

„Общинска администрация не приема да се поощряват ражданията по този начин. Децата нямат избора да си избират семейството, в което да се родят. Смятам, че по този начин ще бъдат дискриминирани още преди да се родят. Хората с по-ниско образование не са лоши“, акцентира д-р Маркова.

Като мотиви от администрацията посочиха още, че в бюджет 2020 няма предвидени средства за поощряване на ражданията на деца, в докладната няма разчет на необходимите за това средства, самотните родители изобщо не фигурират, липсват и процедура и ред за отпускане на предлаганата помощ.

Мнението й бе подкрепено от всички юристи в правна комисия.

„Недопустимо е въвеждането на образователен ценз за подпомагане на едни или други родители. Това е абсолютна дискриминация или ще подпомогнем всички или никой“, заяви адв. Даниела Русева /ДБГ/.

„Ще се въздържа от подкрепа на предложението. Факт е – трябва да предприемем мерки справянето с демографската криза, но е недопустимо да приемем такива критерии“, допълни от своя страна адв. Веселин Пенчев /БСП/.

Зам.-кметът припомни, че в изпълнение на националната политика в подкрепа на родителите Агенция по „Социално подпомагане“ изплаща суми за първо, второ, трето и всяко следващо дете, съответно – 250 лв. 650 лв., 300 лв. и т. н. Освен това държавата подпомага бременни студентки или такива без социално осигуряване.

Родените за 2016 г. са 671, 2017 г. – 729, 2018 г. – 772 и 2019 г. 720 деца, от тях първи деца са 2016 г.- 363, 2017 г.- 374, 2018 г.-382, 2019 г.- 354, като вторите деца са сравнително по-малко.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!