BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предложение: Увеличават броя на потребителите на „Обществена трапезария” в Шумен

Увеличаване броя на потребителите на „Обществена трапезария” от 90 на 110 и оклада за храна на едно лице от 1,20 на 2,00 лева предлага в докладна кметът на Шумен Любомир Христов.
Необходимите средства да се осигурят в рамките на определения бюджетен кредит за финансиране на Обществената трапезария по функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи” за 2020 година.
Предложението е направено с цел предоставяне на по-качествена услуга, подобряване качеството на живот, осигуряване на помощ и подкрепа на повече хора в затруднено положение от Шумен.
Документът ще бъде обсъден на предстоящата сесия на Общинския съвет.
Социалната услуга в общността “Обществена трапезария” е общинска дейност в структурата на Домашен социален патронаж, за подпомагане на лица с ниски доходи, безработни, бездомни, самотни възрастни и болни хора. Услугата се изразява в осигуряване на безплатна храна, обедно ястие и хляб – на лица, които не са в състояние сами или с помощта на близки да осигурят потребностите си от храна. Функционира от 1 юли 2006 година, с капацитет 50 лица и оклад от 0,80 лв. за храна за едно лице, в база на ул. “В.Левски“ №4.
От 1 юни 2014 г. с Решение №715 на ОбС-Шумен е определен нов оклад от 1,20 лв. за храна за едно лице, ползващо социалната услуга и брой на потребителите 90 лица. От тогава до настоящият момент стойността на хранителните продукти, които се влагат в приготвяните ястия продължава да се покачва, а нуждаещите от тази подкрепа лица също се увеличават.
В края на настоящата година приключва реализацията на Проект „Осигуряване на топъл обяд в община Шумен“, стартирал през 2016 г. и финансиран от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020 г. Със средства от общинския бюджет се осигуряват заплатите на персонала.
С всяка изминала година броя на лицата, нуждаещи се от тази социална услуга се увеличава. Услугата е социално значима и от нея ежегодно се възползват повече от двеста лица, изпаднали в нужда. Има лица, които отговарят на критериите за ползване на социалната услуга, одобрени са за ползватели, но поради запълнения капацитет се включват в списък на чакащи лица.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия3,52 лева за кубик вода в Шумен от 1 януари, предлага КЕВР

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!