BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предложението на кмета за водата от Дунав получи подкрепа

С 36 „за“, 1 „против“ и един „въздържал се“ съветниците подкрепиха предложението на кмета Любомир Христов за доизграждането на Водоснабдителна система „Дунав“ със средства от държавата. В писмо до премиера Бойко Борисов, до министър Аврамова и министър Димитров кметовете на 6 града настояват да бъде разпоредено извършване на цялостно обследване на проблема, засягащ повече от 350 000 души, живеещи в Шумен, Нови пазар Търговище, Попово, Разград и Лозница.

Според градоначалниците възстановяването на водоподаването през съществуващите участъци на системата „Дунав”, съчетано със скоростното цялостно завършване на първоначалния проект, ще даде трайно и устойчиво решение на всички въпроси, свързани с водоснабдяването на населените места в трите области. В същото време пълното натоварване на тази водопреносна мрежа ще даде възможност за оптимизация на цените към крайните потребители и за централизиран контрол върху качеството на питейната вода.

Доизграждането на Водоснабдителната система „Дунав“ е възможност за използване на допълнителен източник на питейна вода, подобряване на качеството чрез смесване на водата от различни източници и алтернатива, която в никакъв случай не спира започнатите процедури за строителството на довеждащия водопровод от язовир „Тича“ и на Пречиствателната станция за питейна вода, смята кметът на Шумен Любомир Христов.

Предложението му не беше подкрепено от общинския съветник Доброми Драев от групата на ДБГ.

„Многократно съм обяснявал, че община Шумен се нуждае от алтернативни водоизточници. Следва да се направи кратък анализ на предложението, което се прави за възстановяването на т. нар. Дунавска тераса. За съжаление в отправеното предложение и информацията, която има, показва че към този момент община Шумен не е подготена да използва води от Дунавска тераса, защото нито един от експертите на тази среща в Попово не уточнваява как точно ще бъде захранен града“, заяви Драев.

Според него всеки, който познавал воданата инфраструкрура на Шумен бил наясно, че това е невъзможно освен, ако не се направи цялостно преструктуриране на мрежата, в частта й довеждане на води.

„Всички, които в момента се захранват от там напускат Дунавска тераса поради качеството на водата и високата цена“ с тези думи Драев мотивира отказа си да участва в гласуването и попита каква ще бъде цената за шуменци.

По думите му оскъпванвто на водата щяло да дойде от VI -тото стъпало, което било нужно за да преодолее гравитачността и да влезе във водопреносната мрежа на Шумен.  Той бе категоричен, че правилната посока за спасяването на града от водна криза са алтернативните водоизточници близо до Шумен.

„Лично аз смятам, че има висок потенциал за решение използвайки Дунавските води. Остават ни по-малко от 35 км., за да стигне системата до Шумен и мога да кажа, че няма да има нужда от VI -то стъпало“ заяви Красимир Костов от „Български социалдемократи“ и изрази надежда, че на насрочената за 10-ти март извънредна сесия за водата, Шумен ще получи от държавата около 18 млн. лв. за водопровода от Дунав.

По думите му това би било най-бързото и ефективно водоснабдяване за града.

По време на дебата общинският съветник Даниела Русева от ДБГ запозна колегите си с изказване на управителя на „Система водоснабдяване Дунав“ ЕООД според, което изградената през 1981-82 г. система е амортизирана, а към момента заради високата й себестойност, от нея се позлвали едва 5% от количествата вода. Загубите по мрежата пък били 70%  вследствие на течове, неточност на уредите и кражби.

В отговор на изказванията им кметът Христов заяви, че са поканили експерта, който е правил плана на алтернативните водоизточници край Шумен, и добави, че ще ги запознае на насрочената извънредна сесия за водата.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!