BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пребазират Старческия дом до Коледа

Домът за стари хора „Д-р Стефан Смядовски“ в Шумен ще се премести в новата сграда до Коледа. Това бе оповестено днес по време на огледа на новата база на терена на Тежкия полк в Шумен.
Новата сграда е с модерен централна система за климатизация с газови термопомпи. „Това е нова система, която тепърва навлиза у нас. Тя значително намалява стойността на енергията, защото киловат енергия излиза между 4 и 9 стотинки в зависимост от режима на работа – отопление или охлаждане. При режим на охлаждане през лятото отпадната топлина от двигателя ще осигурява топла вода през целия сезон. Това ще доведе до 20 000 лева икономии на година. Благодарение на новата система ще се спестят 40 000 лева за отопление. При спиране на водата има изграден хидрофор с капацитет 5 кубика, което ще покрие нуждите за един ден. Сградата има централен интернет и кабелна телевизия“, обясни Пламен Петров и добави, че това е първата сграда в Шумен, която има монтирана подобна модерна система за отопление и вентилация.
Сградата е има и топлоизолация, което ще доведе до спестяване на енергия.
Новият Старчески дом е с три обособени функционални блока със зали за занимания, кабинети за физиотерапия, арт и трудо терапия.

Сградата разполага с 38 стаи с от едно до четири легла. Запазва се досегашния капацитет от 110 места.
Всяка стая има система за повикване на медицинско лице, собствен санитарен възел, предвидени са помещения за дрехи и багаж.
Трите блока имат топла връзка. Сградата има и асансьор.

Изграден е летен навес. Дарител ще изгради и параклис.
Новата сграда ще повиши качеството на предлаганите услуги и грижата за старите хора, убедени са от ръководството на Дома.
В момента 69 жени и 41 мъже ползват услугата на Старческия дом. Други 25 души чакат да бъдат настанени.
Идеята за строителство на нов дом за стари хора е от близо 50 години. Проектирането е започнало още през 1970 година. Строителството започнало преди десетилетия, но сградата така не бе завършена.
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!