BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Потвърдиха нови огнища на чума – в Сини вир и Венец

Потвърдени са два нови случая на болестта Африканска чума по свинете в селата Сини вир и Венец. Това обяви днес пред журналисти директорът на ОБДХ Шумен д-р Катя Райкинска по време на провелото се заседание на Областната епизоотична комисия.

Пробите са взети от диви свине, отстреляни при групов лов по време на излет на ловно-рибарските дружинки. Месото е събрано и унищожено, а мястото, където са отстреляни, дезинфектирано.

Припомняме, че на 6 и 7 октомври бяха открити две нови огнища на заболяването. Едното от тях землището на село Менгишево, където при лов бяха открити труповете на 19 диви прасета. Второто огнище бе регистрирано в обект за отглеждане на свине от породата източно-балканска в Смядово. Животните бяха умъртвени.

Зам.-областният управител Петко Шаренков увери, че обеззаразяването е изпълнено според изискванията, а всички мерки за биосигурност са приложени.
„Предприели сме действия по обозначаване на границите на подзони А Б и В в инфектираната зона. Изпратили сме писма до кметствата и общинска администрация на град Върбица, хората от съседните населени места са уведомени. Извършваме претърсвания по график“, информира дирекотрът на горското стопанство във Върбица инж. Муса Кязъм.

Това е третият случай на болестта в стада в региона, като вече са загробени над 200 прасета.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

 

Материалът Потвърдиха нови огнища на чума – в Сини вир и Венец е публикуван за пръв път на Shumen Online – Новини от Шумен и региона.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!