BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Полицията с нова акция: Раздава пътни карти с най-опасните участъци

На 5 импровизирани пункта днес полицаи ще раздават пътни карти и ще разясняват на водачите на превозни средства за новата инициатива на ОДМВР Шумен.

От днес на територията на област Шумен стартира инициатива по пътна безопасност „ Шофирайте разумно! Животът е с предимство!“, организирана от ОДМВР Шумен с изработени пътни карти, на които са отбелязани местата с концентрация на тежки пътно-транспортни произшествия по Републиканската пътна мрежа.

В Шумен са отбелязани всички кръстовища, на които през последните години са станали някои от най-тежките инциденти. С червена ивица са отбелязани местата от уличната мрежа, където има повишена опасност от настъпване на пътно-транспорни произшествия.

„След направения през 2019 г. анализ на ОДМВР Шумен броят на настъпилите тежки транспортни произшествия е с 48 повече от предходната 2018 г. Увеличение има и на ранените, които за последната година са със 74 повече. Именно това ни провокира да предприемем нещо нестандартно. Така решихме да изработим тази пътна карта, която ще бъде раздавана на водачите в Шумен“. Това каза днес на изнесен брифинг пред медиите комисар Йордан Дундаков от МВР Шумен.

8 са критичните точки в Шумен, тези на територията на републиканската пътна мрежа са общо 7.

От полицията вече са дали предложение пред Областния съвет по пътна безопасност за мобилно приложение, което да информира водачите за настъпилите тежки произшествия по републиканската пътна мрежа.

Кампанията цели е да привлече вниманието на активните водачи за местата и участъците в областния град и областта, на които през 2019 година са настъпили тежки пътнотранспортни произшествия. Целта е  да бъде намален броят на инцидентите в областта, броят на загиналите и ранените участници в движението през настоящата година.  През 2019 година  в Шуменско са регистрирани 895 катастрофи, със 146 повече от 2018 година, в които са ранени 175 и са загинали 17 участници в движението.

Практиката от дългогодишния опит доказвала, че на местата, където настъпват произшествия с материални щети, не след дълго настъпва и пътно-транспортно произшествие с пострадали или загинали.

Инициативата ще продължи до края на 2020 г., а информацията за участъците с ПТП, ще бъде предоставена на община Шумен, за повторно изследване с цел промяна на знаковото стопанство и инфраструктурата.

В първия етап на кампанията карти ще получат водачи, които управляват автомобили на територията на областния град. Пътни полицаи ще спират шофьори и ще разясняват целта на инициативата и съдържанието на картите. Ще апелират за повишена концентрация, бдителност и внимание при преминаване през кръстовища, регулирани с пътни знаци и на места, където масово пресичат пешеходци.

В следващия етап и предвид географското разположение на област Шумен  водачите, които преминават транзитно през републиканската пътна мрежа – първокласни пътища и АМ „Хемус“ ще бъдат спирани и ще получат подарък пътна карта.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!