BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Повече полицаи и стихване на напрежението поискаха кметове от Омуртаг

Повече полицейско присъствие и стихване на създалото се напрежение, поискаха кметовете на малките населени места в община Омуртаг по време на провелата се днес среща между институциите. Тя бе свикана по искане на кметовете, а причината за нея бяха протестите след пътния инцидент, при който загина 17 годишен младеж, а друг бе приет с опасност за живота в търговищката болница.

Припомняме, че трагичният инцидент възникна на 15 август в 23.50 на околовръстния път на Омуртаг, при който се сблъскаха два автомобила Голф, управляван от местния лидер на ДПС Халил Басриев и Мини купър, в който се возили 3-те момчета.

„Протестите бяха провокирани от това, че в медиите и фейсбук пространството, излезе разнопосочна информации относно пътния инцидент. Напрежение възникна и в другите населени места в община Омуртаг, а хората са притеснени, как ще протекат плануваните им сватби, кръщенета и други тържества. Поради тази причина свикахме срещата, за да внесем яснота около случая“, посочи председателя на Общинския съвет Омуртаг д-р Метин Исмаил.

Кметът на село Камбурово Юбейдет Исмаилов остро разкритикува ръководството на полицията, затова че не били взети адекватни мерки и се допуснало блокиране на главния път София-Варна.

„Издадена е заповед, с която е сфоримиран  оперативен щаб от ръководни служители на ОДМВР Търговище и РУ Търговище, за  извършване на редица превантивни правооохранителни мерки, които да доведат до предотвратяване на евентуални нарушения на обществения ред“, поясни зам.-директорът на ОДМВР Търговище Мариян Михайлов.

Той припомни фактическата обстановка около възникналия инцидент и информира кметовете за проведените разговори от страна на органите на реда с протестиращите, които проявили разбиране и преустановили протестните действия. Образувани са няколко проверки във връзка с втория протест, на 17 август, на който не са присъствали близки на пострадалите момчета. Михайлов поясни, че при втората вълна на недоволство е било счупено стъкло на сградата на Общината.

„Имам чувството, че някой яхна вълната и трагедията на това семейства“, изрази съмнение кметът на село Камбурово и поиска да разбере има ли дадено разрешително за провеждане на протестни действия.

Кметът на Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов бе категоричен, че протестите са незаконни и от общинска администрация няма издадено разрешение за каквито и да било протестни мероприятия. Той изрази предположение, че идеята на бутовете била да се изнесе невярна информация и изказване на неистини пред обществото.

Присъстващите изказаха предположение, че някой е подвел жителите и е организирал протестите в Омуртаг. Те поискаха да разберат и каква е ролята и задълженията на областния управител и попитаха заместника му Панайот Димитров, участието на Митко Стайков „потушаваше или  подклаждаше протестите?“. Според Димитров областният управител е успял да внесе ред и спокойствие в протестната вечер и отдаде спонтанността на емоционалното състояние на близките на пострадалите момчета.

„Същата нощ областният управител реагира, беше на място и нещата уж се успокоиха. На следващия ден протестът вече не беше спонтанен, според мен, а хората ме питаха защо не е дошъл втората вечер“, каза депутатът от ДПС Танер Али.

„Ние се славим със своята толерантност между етносите и с това, че си помагаме. Никога не сме допускали напрежение“, изтъкна Танер Али.

Поради фактическата и правна сложност съдебното производство е разпределено за продължаване на работата в следствен отдел към Окръжна прокуратура Търговище. Михайлов подчерта, че всеки, който има информация и смята, че би допринесъл за  разкриване на обективната истина по досъдебното производство, може да се обърне към разследващите органи и да бъде разпита.

Всички кметове изказаха съболезнования към почерненото семейство на загиналото момче.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

Материалът Повече полицаи и стихване на напрежението поискаха кметове от Омуртаг е публикуван за пръв път на Shumen Online – Новини от Шумен и региона.

Източник: Shumen Online

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!