BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съветник иска конкурс за управителя на БКС – Велики Преслав

Със своя позиция, изпратена до редакцията на shumenonline.bg,  общинска съветничка от Велики Преслав поиска конкурс за управителя на БКС.

Публикуваме писмото й без редакторска намеса.

Няма община в България, където темата за боклука да не е взривоопасна. По този въпрос обичайно се мълчи, защото за почистване на боклука се събират много повече пари, отколкото реално е необходимо.  В много градове хората наричат боклука си „златен“. Вeлики Преслав е най-красноречивият пример.

За последните 10 (десет) години парите за боклука нараснаха.  Как може един кмет да претендира, че води независима и самостоятелна политика,  след като предлага досегашния управител на БКС отново на поста в Търговското дружество  за положителни качества без конкурс и без изпълнена програма? Хората не са забравили за мръсотиите в общината през годините?

 Кметът не събра смелост да повдигне тази тема, да излезе с ясна позиция и по този начин да защити интереса и на хората, и на фирмите. Аз, като съветник, многократно съм предлагала на администрацията да представи всички разходи по извършвана услуга, но това не се е случвало.

Събирането на боклука е значително по-евтино отколкото плащаме като данъкоплатци. Намаляване на такса смет във Велики Преслав е напълно изпълнимо, ако например дружеството стане общинско. Като организационна форма за осъществяване на стопанска дейност от общините, общинските предприятия притежават редица предимства в сравнение с общинските търговски дружества. Те дават възможност за постигане на по-добра оперативност, ефективност и икономичност в работата. Общинските предприятия имат по-евтина издръжка от тази на търговските дружества. Услугите им са с по-ниска себестойност, а качеството на работата се контролира пряко от общинската администрация. Те могат да работят с минимална печалба или дори без печалба. Много от дейностите, осъществявани от общинските предприятия могат да се осъществяват дори на загуба, тъй като Общината е длъжна да предоставя определени услуги в интерес на местната общност, за да осигури нормална жизнена среда за населението. Работата на общинските предприятия може да се възлага без да се провеждат процедури на обществени поръчки по ЗОП. Според наши изчисления около 150 000 лв. (сто и петдесет хиляди) годишно по-малко от общите разходи на Общината за събиране на смет могат да се спестят! А може да се помисли и за числеността на администрацията в БКС! Всяка различна политика е нечестна спрямо хората .

Когато кметът пое ръководството на общината, съветници изразихме нашето мнение – търговското дружество на БКС да стане общинско дружество. Прочетохме и декларация от името на нашата група съветници, но явно другите не са искали да се вслушат. Нещо повече – през януари кметът от името на Общината сключи договор отново с търговското дружество БКС. Искам да подчертая, че досега в името на промяната съм подкрепяла кмета и неговия екип безусловно, но този път, когато става въпрос за една голяма сума за сметосъбиране, не мога да се съглася, защото това са пари на данъкоплатци от община Велики Преслав! Преглътнах този договор на Общината с БКС. Сега, обаче, искам да има конкурс за управител! Не подкрепих предложението на кмета да има пряк избор с досегашния управител на БКС инж. Валентин Вълев, заради положителните му качества като ръководител. Аз съм  за ПРОЗРАЧЕН КОНКУРС. За честен конкурс, на който да се явят кадърни хора.

Нямам лично отношение към досегашния управител, но като ръководител, който е от 2007 г. в БКС , не видях негови положителни качества. Общината тънеше в мръсотия,  контейнерите преливаха, а снегопочистването винаги е било под всякаква критика. Едва ли има жители на града или селата, които да са на друго мнение. Затова искам промяна, а не докладни, които са едни и същи, преписани от 2016 г. Сега ни поднасят същите докладни, в които само подписите на кметовете са различни. По този начин се нарушават демократичните ценности.

Мога да опиша част от програмата и обещанията на управителя на БКС през миналия му мандат – 2016-2020 г. (препечатвам без никакво изменение):

     а/създаване на пункт за събиране на хартиени отпадъци ;

     б/създаване на пункт за събиран на стари мебели ;

     в/създаване на пункт за събиране на битова електроника ;

     г/възстановяване на дърводелския цех ;

       д/възстановяване на оранжерията ;

     е/предлагане на железарски и транспортни услуги ;

      ж/сформиране на строителна бригада за ремонт на покривни конструкции.

  Реализирането на тези дейности се ръководи от следните критерии:

  • Закупуване на преса за хартия с цел балиране и предаване на изкупвателни пунктове ;
  • Разглобяване и оползотворяване на добитата дървесина като дърва за огрев на оранжерията и предоставяне на излишната на населението във вид на разпалки ;
  • Приемането в пункт на битовата електроника и сключване на договори с фирми,  профилирани за изкупуване на платки за рециклиране;
  • Производството на ковчези, пейки, монтиране на преса за пресоване на отпадъчна дървесина във вид на еко брикети ;
  • Производство и продажба на ниско растящи декоративни храсти, производство на цветя, производство на зеленчуци ;
  • Изработване на парапети, оградки, входни врати ;
  • Транспортни услуги на гражданите.

„Освен това предвиждам да бъдат поставени декоративни ограждения на всички контейнери, намиращи се в централната част на града , които освен, че ще придават по приветлив облик на местата където са разположени контейнерите и ще предотвратят струпване на допълнително количества с чували на тези места», пише в програмата.

Питам, какво се е случило от тази програма и от тези обещания? Нищо! Категорично нито едно от написанто по-горе не е изпълнено! Възнаграждението на управителя е 4 (четири) минимални заплати, служебна кола и мобифон!

Аз, като общински съветник, съм категорична, че ще продължа да алармирам обществеността, когато според мен е налице нередност и некоректно отношение на кметския екип към жителите на общината.

Милена Маринова – общински съветник

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!