BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Образът на Бай Ганьо и Алеко Константинов в най-новото заглавие на шуменския театър „Алеко. Смях над мрачни страници“

„Алеко. Смях над мрачни страници“ е най-новото заглавие от афиша на ДКТ „Васил Друмев“, който бе представен предпремиерно днес пред журналисти. Спектакълът е дело на младите режисьори Максима Боева и Любомир Колаксъзов.
„Постарахме се да направим един забавен спектакъл. Подхождаме с чувство за хумор, но не бива да забравяме, че Бай Ганьо е една смешна, но не весела книжка“, каза Максима Боева.
Замисълът на спектакъла тръгва от неочакваната смърт на писателя. Поразен от куршум Алеко се вглежда в творчеството си и в най-популярното си творение „Бай Ганьо“. Давайки си равносметка на отминалия живот той търси да открие смисъла и тайната на своя живот.
Основните действащи образа в спектакъла са този на Алеко, представен от актьор, и този на Бай Ганьо, който е представен чрез кукла, която е озвучена също от двама актьори. В ролята на Алеко Константинов ще се превъплътят гост актьорите Димитър Димитров и Ростислав Дамянов.
Подборът на текстовете са направени в движение текстът, за който, принос има целият екип, работил по постановката.

„Текстът е адаптиран за сцена. Не сме го дописвали или драматизирали в класическия смисъл. Постарахме се да се придържаме към оригиналния художествен текст, там където има документални текстове са на самия Алеко Константинов от статии, писма или директни цитати от вестници. Поправките са по-скоро с цел  сглобяването на сценичния образ „, допълни още Боева.

В спектакъла участие ще вземат и актьорите от трупата на шуменския театър Ивана Бобойчева, Джанер Якуб, Валентин Ченков, Светлин Иванов, Веселин Бърборков и още един гостуващ актьор Живко Гущеров.

Част от екипа са и Борис Далчев – сценограф, Стефания Георгиева – пластика и композитора Милен Апостолов.

Премиерата на спектакъла шуменци могат да гледат на 14 октомври от 19.00 часа на сцената на ДКТ „Васил Друмев“.

shumenonline.bg

 

Материалът Образът на Бай Ганьо и Алеко Константинов в най-новото заглавие на шуменския театър „Алеко. Смях над мрачни страници“ е публикуван за пръв път на Shumen Online – Новини от Шумен и региона.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!