BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На 29 юни празнуваме Петровден

На 29 юни църквата чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел, ревностни разпространители на християнството, преминали през много страдания и гонения и наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“.
Петър е беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро той е сред първите ученици на Христос и един от най-преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, той е изповедник на юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск е ослепен от видение на Господа.
Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.
Две седмици преди празника има определен от църквата пост. През тези дни не се ядат блажни ястия. След края на литургията в памет на апостолите се слага край на Петровия пост.
Петровден е един от най-почитаните летни празници от българския народ. Според традициите на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. Принася се жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли „петровско пиле“.
Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в Рая.
В черквата се носят петровски хлябове, колак и ябълки-петровки. Те се освещават и се раздават на роднини и съседи.
По стара българска традиция на този ден във всеки дом се коли курбан от най-младото петровско пиле в името на светеца.
На трапезата се подрежда и традиционният за празника „бял мъж“ или „кутмач“ – характерно за празника ястие, приготвено от бито прясно сирене, което е изпържено с брашно.
Домакинята приготвя още празнична погача, баница с масло и сирене.
Имен ден празнуват: Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел и производните на тях имена.
Снимка: bulgarianassociation.co.uk
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаселени места и райони без електрозахранване
Следваща статияИскра от водопровод подпали житен блок

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!