BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На кафе и бяло сладко в Шумен в Световния ден на туризма

С кафе, бяло сладко и десерти днес Възрожденския комплекс в Шумен посреща своите посетители.
Точно в 13.30 часа десетки изпълниха живописния двор на къща „Д-р Верби“, където бяха посрещнати с кафе на пясък, бяло сладко и традиционни шуменски десерти.

Проявата е посветена на Световния ден на туризма, а организатор е Общинското предприятие по туризъм и публични атракции.

Посетителите се запознаха с тайните на приготвянето на бялото сладко и традиционното за Шумен кафе на пясък. Гостите научиха и историята на много от сладките изкушения, които са съпътствали празниците на старите българи.
От векове в Шумен съжителстват различни етноси. Преплитането на традициите проличава най-добре в местните ястия, които са симбиоза от българска, турска, арменска, дори унгарска кухня. Обичайни за Шумен са десерти като реване, ашуре, баклава.
Колкото и да е странно бялото сладко на трапезата на шуменци навлиза от Румъния. Традиционно се поднася с чаша вода.

Днес всички посетители имаха възможност да наблюдават как се приготвя сладкото изкушение. Освен захар, вода, ванилия и усърдно бъркане тайната съставка на десерта, се оказа бялата дъвка.
Гостите опитаха още реване и баклава.

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!