BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МРРБ осигурява над 4,5 млн. лв. за изработване на общи устройствени планове на общини

Малко над 4,5 млн. лв. са предвидени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ за финансово подпомагане на общините за изработването на общи устройствени планове /ОУП/ през тази година, информират от министерството.

Съгласно Закона за устройство на територията на министъра на регионалното развитие и благоустройството е възложено разпределянето на предвидените в държавния бюджет средства за изпълнение на тази дейност, както и осъществяването на методическо ръководство, координация и контрол при възлагането, изработването, съгласуването и одобряването на общи устройствени планове.

Сумите за финансово подпомагане са с включен данък добавена стойност и се изчисляват процентно от договорените цени между общините и избраните изпълнители, според категорията на общините, които са разделени на три групи. За големите общини от първа група се изплащат 50 на сто от договорената сума, но не повече от 164 048 лв. За общините от втора и трета категория, попадащи във втора група, се изпаща 65 на сто от договорената сума, но не повече 142 650 лв. За трета група, в която са общини от четвърта и пета категория, се покриват 80 на сто от сумите, но не повече от 121 253 лв.

МРРБ ще финансира както общините, които през тази година започват дейности по изработка на ОУП, така и тези, които са кандидатствали след 2016 г., но не са сключили споразумение с министерството до изтичването на бюджетната 2020 г. Допуска се и финансиране на общините, които са сключили договор с изпълнител след 2014 г., но чието действие не е приключило. Финансова помощ се предвижда и за общините, попадащи в обхвата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Процедурите, свързани с осъществяване на финансови трансфери, се изпълняват съобразно сключените споразумения и са в пряка зависимост от активността на местните власти.

Към настоящият момент 147 общини в България разполагат с одобрени актуални общи устройствени планове за цялата им територия, напомнят от министерството. В периода 2014 – 2020 г. за дейността по финансово подпомагане изработването на ОУП на общини от МРРБ са предоставени трансфери в размер на малко над 18,2 млн. лв.

Източник: strelabg.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!