BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Млади виртуози на шуменска сцена

Зорница Иларионова вече е покорила с цигулката си Европа, Америка и Япония. Тя е добре позната и на публиката в Шумен. И тъй като Зорница знае много добре колко е труден пътят на всеки музикант до голямата сцена, тя зорко следи развитието на подрастващите цигулари и кани най-способните от тях да й партнират.

На 21 януари от 18:35 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ редом до Зорница Иларионова застава 13-годишната Диана Чаушева. Двете ще поднесат на публиката една незабравима програма с любими произведения като „Пролет“ и „Лято“ от цикъла „Годишните времена“ на Вивалди, красивата „Севдана“ от Георги Златев-Черкин, „Цигански напеви“ от Сарасате и други. Под диригентската палка на Станислав Ушев ще се насладим на познати мелодии от балетите „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“ и други.

Диана Чаушева е родена на 10.12.2007 г. От 6-годишна възраст започва да учи цигулка в класа на Благородна Танева, а вече има своите завидни успехи. Диана е лауреат на различни международни като едни от тях са:  VIAF – Виена (Австрия); „Музиката и земята“ – София, Международния конкурс за струнни инструменти в гр. Ниш, Stage for kids – Хамбург (Германия), Първа награда от Opus Artis Paris, Франция и други.

Зорница Иларионова е родена в Плевен. Завършила образованието си в Мадрид (Испания) в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон, после в Нов български университет при проф. Марио Хосен. Специализира и в Италия при проф. Павел Верников. Младата цигуларка притежава много награди от национални и международни конкурси, има участия в майсторски класове и фестивали, изяви като солист. През 2015 г. е удостоена с „Кристална лира“ от СБМТД. Като носител на Гран при от конкурса „Музиката и земята“ цигуларката направи дебюта си в емисията „Франс Мюзик“ на Френското радио, в която се представят лауреати от международни конкурси. А като победител в конкурса „Суна Кан“ в Анкара, Турция, беше поканена като солист на Филхармонията на Измир.

Източник: strelabg.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!