BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Международна военно-историческа възстановка стягат във Велики Преслав за 3 март

За първи път в България, във Велики Преслав на 3 март ще бъде представена мащабна военно-историческа възстановка на важни моменти от Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г.
Събитието се посвещава на 142-годишнината от освобождението на града, а мястото на провеждане – централния площад, в района на Общината от 13.30 часа, съобщи за 24shumen.com Мирослав Сланев, главен организатор, ръководител на Регионален клуб „Традиция“ Велики Преслав. Той е и член на Управителния съвет на национално дружество „Традиция“.
В живата картина освен българските участници ще се включат и участници от военно-реконструкторски клубове от Русия, Украйна и автономна република Крим.

Възстановката-спектакъл се провежда за шеста година. Ще бъдат пресъздадени драматични моменти от историята на България от падането й под турско робство до освобождението на 3 март.
Зрителската аудитория, която се очаква да бъде многобройна ще види за първи път автентични униформи и оръжия от периода на Руско-турската освободителна война.
„От години колегите от чужбина имат желание да участват в наши възстановки. Идват в България, защото са оценили високото ниво и професионализма на нашите участници. Да сме заедно съдейства 46 – и Добрички полк“, уточни Сланев.
Войната се решава от 7 месечните боеве на така нар. Омурташки фронт, където 10-хилядна армия задържа огромна турска армия, почти я разбива и я връща обратно в Шуменската крепост, обясни Мирослав Сланев замисъла на целия спектакъл.
Друг нов момент е, че за първи път гостите ще имат възможност да опитат руска и османска полева кухня. Атракцията е по национален проект „Приказка за България“
Подготовката върви от Нова година. Очаква се още финансиране.
Чуждестранните участници ще пътуват със собствени средства.
Снимки: Архив на Регионален клуб „Традиция“
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСвекърва и снаха починаха при пожар в Шумен
Следваща статияИззеха незаконни патрони от дома на 67-годишен мъж

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!