BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МВР отчете: 895 катастрофи, 17 загинали и 175 ранени през 2019-а

През 2019 година на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР са регистрирани 895 пътнотранспортни произшествия, със 146 повече от 2018 година. Тежките пътни инциденти в областта са 148 – с 48 повече от 2018 година, при които са загинали 17 и са ранени 175 участници в движението (един загинал по-малко след произшествия през 2018 година, ранените са 74 повече от 2018 година). Това сочат данните на ОДМВР – Шумен.
Извършените нарушения от водачите на превозните средства, причиняващи най-често тежки катастрофи са движение с несъобразена скорост (44 ПТП, в които са загинали 9 и са пострадали 50 участници в движението). На второ място се нарежда внезапно навлизане в насрещното движение. Поради тази причина са настъпили 9 тежки катастрофи с 3 загинали и 16 ранени. На трето място по причина е неспазването на дистанция – 5 катастрофи с 2 загинали и 7 ранени участници в движението.
По вид тежките пътни инциденти се разпределят, както следва: 48 са настъпили след сблъскване между моторни превозни средства /загинали са 7 и са ранени 50 участници в движението/. 44 са тежките произшествия, при които автомобили са блъснали пешеходец. Броят на произшествията от този вид е 44, при тях са загинали 2 и са ранени 47 пешеходци. На трето място се нарежда преобръщане на моторно превозно средство- 13 катастрофи с 2 загинали и 16 ранени.
В населено място са възникнали 83 тежки пътнотранспортни произшествия, в които са загинали трима и са ранени 93 участници. Извън населено място тежките пътни инциденти са 65 с 14 загинали и 82 ранени. По общинската пътна мрежа са настъпили най-малко катастрофи – 12 с един загинал и 13 ранени. Най-тежка е пътната аварийност по първокласната пътна мрежа в област Шумен – 30 ПТП със седем загинали и 38 ранени участници в движението. На АМ „Хемус“ са регистрирани 8 пътнотранспортни произшествия, в които са загинали двама и са ранени десет участници в движението.
Най-много тежки катастрофи са настъпили в петък – 30, при които са загинали 6 и са ранени 34 участници в движението. Следва ден вторник със 17 произшествия с трима загинали и 19 ранени. Третият по аварийност е денят неделя с 24 катастрофи, 2 загинали и 29 ранени.
Най-много тежки пътнотранспортни произшествия са регистрирани през месец юни – 23 с четирима загинали и 24 ранени. Следва месец юли, в който са настъпили 15 произшествия с четирима загинали и 15 ранени. През месец септември на 2019 година са регистрирани 19 тежки катастрофи, в които са загинали трима и са ранени 27 участници в движението.
През 2020 година, след анализ на „Пътна полиция“ ще бъдат актуализирани разстановките на екипите, които работят по безопасността на движението. Ще бъдат насочени сили към местата с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Предвижда се засилване на контрола над пешеходците и водачите на пътни превозни средства, които отнемат предимство на пешеходци. През годината ще продължат разяснителните кампании сред всички участници в движение, като особено внимание ще се обърне на подрастващите. На фокус ще бъдат малките населени места, където ще има строг контрол за недопускане на водачи, които шофират след употреба на алкохол и на неправоспособни шофьори.
Снимка: Архив на 24shumen.com
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщината кани шуменци днес на публично обсъждане на Бюджет` 2020

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!