BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Любомир Христов: Няма да започне изграждането на завод в Дивдядово докато не сме сигурни, че е безвреден за околната среда

„Няма да започне изграждането на завод за преработка на битови отпадъци край кв. „Дивдядово“ преди да сме сигурни на 100%, че той няма да вреди на околната среда“, категорично заяви кметът Любомир Христов на провелата се днес пресконференция.

Той напомни още веднъж, че предстои инвеститорите да запознаят всички заинтересовани страни с проекта  и технологията, с която ще работи завода. Именно тази технологията за преработка на отпадъци е била представена от инвеститорите и в Министерството на околната среда и водите, от където е получила висока оценка.

Прогнозира се в завода да постъпят за преработката около 105 000 тона неопасни битови отпадъци от Шуменска област. Първоначалната инвестиция ще бъде в размер на около 30 млн. евро, с които ще се реализира първи етап на проекта, където се включва и линия за производство на пелети за износ в Германия.

Зам.-кметът по строителство и благоустройство инж. Боян Тодоров допълни, че ако не бъде изграден завод за преработка на отпадъци до 6 – 7 години ще има криза със сметта, защото ще бъде изчерпан капацитета на регионалното депо в кв. “Дивдядово”.

Източник: strelabg.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!