BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Край на фиктивните прегледи на автомобили, свързват пунктовете в онлайн система

Измервателните уреди в пунктовете за годишни технически прегледи /ГТП/ на автомобили да бъдат свързани в централизирана онлайн система, такава система разработват Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Министерството на транспорта.

Въведените данни от прегледа с газ анализатор, спирачните стендове и др. уреди ще постъпват в реално време, не само в компютрите на пункта, а и в тези на новата системата. Така контролът от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и МВР ще е постоянен. Онлайн системата на практика ще пресече опитите за манипулация и фиктивните прегледи за техническото състояние на автомобилите, смятат експерти.

„Смяна на измервателните уреди няма да се наложи. Единственото изискване към пунктовете ще е да се снабдят с устройвство, което да осигури достъп до паметта на уредите и съответно да подава информацията онлайн към централизираната система“. Това обясни за shumenonline.bg Костадин Вардев, главен експрет в Министерството на транспорта.

В момента цялата информация от извършения преглед постъпва само в локалния сървър на пункта, а за да се установи дали данните са манипулирани контролните органи трябва да влзязат на проверка в самия пункт и да извършат ревизия на компютрите. Другият начин, за установяване на нарушение е чрез акция след подаден сигнал.

„Чакаме автомобила да излезе от пункта, връщаме го и извършваме повторно измерване, при което се отчитат разлини данни от първоначално посочените. Това е другия начин да ги хванем“, посочи още експертър и разказа как преди няколко години в Хасковско изловили 100 камиона фантоми минали през един и същ пункт за преглед.

„На камерите видяхме как един камион мина около 100 пъти с различни регистрационни номера, които след проверка от гранична полиция се оказа, че са в чужбина, а въпросните около 100 регистрационни номера  фалшиви. Така един камион беше минал прегледа на висчки други камиони във фирмата“, допълни Вардев.

Софтуерът на онлайн системата и изграждането на центърът за наблюдение ще бъдат реализирани със средства отпуснати от Министерството на транспорта.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!