BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Комисията по здравеопазване остави за следваща сесия безплатните градини и ясли

С четири гласа „за“ и два „против“ Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Общински съвет – Шумен реши на следваща сесия да бъде разгледана и обсъдена докладната на двама съветници от БСП за 2020 година да не се заплащат такси за детски ясли и детски градини. Ще бъде подготвено и становище от общинска администрация каква сума ще коства това на бюджета.
„Безплатен обяд няма. След като родителите няма да плащат, тогава ще плати Общината. Има ли яснота как може бюджетът да посрещне този разход“, попита съветникът Бисерка Йовчева. Тя приветствала идеята, която ще помогне на родителите.
Председателят на комисията д-р Ивайло Петров сравни въпросната такса с потребителската в болницата. Без да е цена на услуга. Ролята на таксата имала дисциплиниращ ефект – родителите да си водят децата в ясли и градини. Той не е сигурен в социалния ефект и дали няма риск „да се объркат още нещата“.
На този етап обаче от Общинска администрация няма яснота колко семейства ще бъдат освободени.
Според д-р Светлана Маркова, зам.-кмет по здравеопазване самият анализ трябва да бъде изготвен от детските заведения. Тя не изключва възможността за изготвяне на анализ относно допълнителната загуба за общинския бюджет. „Че ще бъде на загуба, на загуба е. Това е ясно“, отсече д-р Маркова.
Тя предложи на вносителите на докладната да предложат откъде ще дойде финансовият ресурс.
Имало определени групи родители, които са подпомагани с намалени такси по наредби от Общината.
Комисията не подкрепи докладната за постоянна мярка „Образована раждаемост“ за подпомагане на млади семейства. Трима бяха“ против“ и трима се въздържаха.
Някои съветници съзряха в предложението дискриминационен елемент.
„Това предложение не е добре подготвено, след като в момента има и система за социално подпомагане“, е мнението на д-р Ивайло Петров. Не било ясно и с колко ще бъде натоварен бюджета на Община Шумен.
„Защо колегата е пропуснал да спомене и родители, които имат научни степени. Аз съм един от тях“, заяви съветник. Той попита защо родителите с по-ниско образование да не са заслужили посочените суми.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбсъжда се идеята за изграждане на нова система „Дунав“

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!