BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметове и експерти обсъждаха проекта за система „Дунав“

Възможностите за изработване на прединвестиционно проучване за обект „Доизграждане и реконструкция на Водоснабдителна система „Дунав”. Това обсъждаха днес на работна среща в Търговище кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и управителят на ВиК Шумен Жанета Панайотова с колегите си от Търговище и Разград. На срещата присъстваха и Стоил Ясенов – ръководител на ВС „Дунав“, ПС Бабово, както и ръководителите на фирмите, които ще обследват системата инж. Иван Марков и инж.Стефка Божанова.

„Вярвам, че всички присъстващи сме заинтересовани и ще си сътрудничим ефективно, за да може в оперативно най-кратки срокове да бъде обменена необходимата информация за настоящото състояние на водоснабдителна система „Дунав“ – каза областният управител на Търговище Митко Стайков. Той подчерта, че всички ангажирани с казуса следва да проявят пълна ангажираност и отговорност за по-бързото обследване на трасето, което пък е предпоставка за последващо реновиране на системата.

Специалистите от ВиК-дружествата изтъкнаха, че е необходимо трасето на ВС „Дунав“ към областите Търговище, Разград и Шумен да бъде изградено наново, тъй като съществуващите съоръжения са силно амортизирани. Тази теза бе подкрепена от всички присъстващи на срещата в пресцентъра на Областна администрация – Търговище.
Стайков, който ръководи дейностите по прединвестиционното проучване на обекта, заяви, че с доизграждането на Водоснабдителна система „Дунав“ се цели осигуряването на допълнителен водоизточник за покриване питейно-битовите нужди на населението на трите области. Чрез осигуряването на водоснабдяване от алтернативния водоизточник, ще има възможност да се запазят водни обеми в местни водоеми, които да се ползват за напояване от земеделски производители, а при необходимост и за промишлени цели.
Към момента ВС „Дунав“ се използва на приблизително 7% от капацитета си. При реализиране на дейностите по доизграждане и реконструкция, ще може да се гарантира нормално водоподаване към жителите на областите Търговище, Разград и Шумен. По този начин ще се избегне моментът, в който да настъпи трайна липса на вода за питейно-битови и стопански нужди в региона.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!