BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Каква вода ще пием при по-ниска точка на водовземане?

Осигурена е възможност за промяна на нивата на водовземане от по-чист воден слой за питейно-битово водоснабдяване от язовир „Тича“. Това сочи анализът на „Напоителни системи“ Шумен от извършеното обследване на съоръженията на водовземната кула, което МОСВ възложи на оператора.

Приближаваме ли мъртвия обем и може ли да се гарантира вода с добри показатели, на тези въпроси редакцията на shumenonline.bg се опита да намери отговор.

„Колкото от по-ниско ниво взимат вода, толкова повече се доближаваме до мъртвия обем. Никой в момента не може да ни каже колко е мъртвия обем на „Тича“. Математическият модел може да бъде верен тогава, когато входните данни са верни. 40 млн. кубика е казано, но преди 40 години. От тогава до днес не е правено замерване, на практика не знаем колко е мъртвия обем“, коментира за shumenonline.bg общинският съветник Добромир Драев.

От РЗИ Шумен ни увериха, че ежеседмично изследват водата по физикохимични и микробилогични показатели, от определените съвместно с ВиК Шумен пунктове на територията на града. Според изнесените резултати, от последно направения мониторинг, всички показатели на питейно-битовата вода са в норма.

По данни на МОСВ наличният обем на язовира към днешна дата е 157,015 куб. м., което според експертите означава, че „Тича“ е пълен на 50,36%. Наличният полезен обем е 117, 015 млн. куб. м., като цифра за мъртвия от ресорното министерство са посочили 40 млн. куб. м. Постъпващият приток в язовира към 19 май е едва 0,010 куб. м./сек.

При обследването е установено, че съоръженията са в добро експлоатационно състояние и функционират нормално, като е установено максимално ниско ниво на водовземане, пише дружеството до МОСВ.

Заради сигнал от Асоциация „ВиК – Шумен“  ООД, свързан с влошаване качеството на водите на язовир „Тича“, по показател „мътност“, екоминистерството даде три месечен срок на Напоителни системи да направи ревизия на таблените затвори на водовземната кула за напояване, с което да осигури водовземане от по-ниско ниво на язовира.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!